Vierde nominatie Wijnvrouw van het Jaar bekend

26 augustus 2021
Foto: MissPublicity

Floor van Ede is de vierde en laatste genomineerde voor Wijnvrouw van het jaar. Dat maakten Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland van Stichting Wijnvrouw van het Jaar bekend op 25 augustus tijdens een lunch in Central Park in Voorburg.

De jury van Wijnvrouw van het Jaar noemt Floor van Ede een wijnvrouw in hart en ziel. "Al veertig jaar staat zij bekend om haar stabiliteit, harde werken, honger naar nieuwe kennis, het stimuleren van overdracht van kennis bij haar personeel, haar tomeloze inzet in haar restaurants en altijd weer ambitie hebben voor nieuwe projecten. Het wordt hoog tijd dat deze wijnvrouw in de spotlights staat!"

Floor van Ede

In 1980 zei de toen 27-jarige Floor van Ede haar baan als lerares Aardrijkskunde op en startte samen met een compagnon Brasserie van Baerle in Amsterdam te beginnen. Later volgden restaurants Zabar’s, Le Zinc-et-les-Dames, !Zest en L’Entrecôte-et-les-Dames.In 2020 bestond Brasserie van Baerle, waarvan zij al geruime tijd de enige eigenaar is, 40 jaar. Gedurende die 40 jaar heeft zij zich op vele manieren ingespannen om de kennis over en de belangstelling voor wijn te bevorderen. Ze volgde cursussen en trainingen (zoals register-vinoloog bij de Wijnacademie), deed aan zelfstudie en bezocht proeverijen.

25 jaar geleden vormde Floor de nog steeds actieve Van Baerle Proefgroep, bestaande uit vinologen werkzaam in de import, journalistiek en horeca, die naast het organiseren van intensieve proeverijen, wijnreizen maakt - zowel in de Oude als de Nieuwe Wereld. Sinds 1999 maakt zij deel uit van het wekelijkse proefpanel van Perswijn. Ze spoort haar medewerkers aan zich voor wijn te interesseren en stelt ze in staat om hun wijnkennis te vergroten. Velen van hen zijn later in de wijnwereld terecht gekomen als wijnblogger, sommelier, importeur of wijntaxateur.

In haar restaurants presenteert zij een uitgelezen wijnkaart die zich kenmerkt door compactheid, kwaliteit en toegankelijkheid. De wijnkaart van Brasserie van Baerle werd in 1994 en 1995 gekozen als beste Wijnkaart van Nederland. In de jaarlijkse restaurantgids voor wijnliefhebbers Grootspraak krijgt de wijnkaart van Brasserie van Baerle steevast de hoogste onderscheiding (5 punten) als wijnrestaurant. Floor van Ede was 20 jaar eigenares van een wijngaard in de Provence. Deze produceerde de Côtes du Rhône Village Sablet die nog steeds bij Van Baerle op de kaart staat.

Wijnvrouw van het Jaar 2021

Voor de titel Wijnvrouw van het Jaar nomineerde de vakjury vier vrouwen. Naast Floor zijn dit Nadien de Visser, Elke Wolterink en Claudia van Dongen. Op dinsdag 21 september tijdens Gastvrij Rotterdam vindt de finale plaats. De winnaar wordt deels bepaald door het publiek. Zij kunnen op de website Wijnvrouw van het Jaar hun stem uit brengen.

Daarnaast heeft de vakjury van wijnprofessionals een stem.  De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2021 bestaat uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert, Janny van der Heiden, Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020). 

De wijnwereld is aan het veranderen. Steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen zetten zich op een bijzondere manier in voor de wijnwereld. Zij maken met hun werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier. Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek (Wijntheater) en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie.

Altijd op de hoogte blijven?