Vlaamse minister trekt 60.000 euro uit voor Vlaamse wijnboeren

Wijndruiven_pixabay

Foto: Pixabay

De Vlaamse minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits trekt 60.000 euro uit voor de Vlaamse wijnboeren. De wijnsector in Vlaanderen groeit en met het geld wil Crevits deze sector ondersteunen en promoten. Dat meldt De Standaard. 

De Belgische wijnboeren, evenals de Nederlandse, profiteren van klimaatverandering. Door het warmere klimaat kunnen de druiven beter groeien. Het aantal wijnboeren en de oppervlakte van de wijngaarden neemt toe. In 2019 produceerde de sector 750.000 liter wijn. De verwachting is dat deze sector de komende jaren nog verder gaat groeien.

Minister Crevits wil deze groei verder stimuleren met een projectsubsidie van 60.000 euro voor de vzw Belgische Wijnbouwers. Dit is de brancheorganisatie voor Vlaamse wijnboeren. Ruim 100 wijnboeren zijn hierbij aangesloten en de organisatie vertegenwoordigd 85 procent van de Belgische wijnboeren.

Het geld wil de sector gebruiken voor een betere samenwerking tussen de Vlaamse wijnboeren. Zo willen ze komende winter een online symposium organiseren. Ook willen ze de Vlaamse wijn promoten in binnen- en buitenland. Minister Crevits vraagt de sector om samen te werken met Ilvo. Dit is het Vlaamse onderzoeksinstituut voor landbouw, visserij en voeding.

Bron: De Standaard

Dossiers
Lees ook
Axial Vinos: Spaanse wijn met een Nederlands tintje

Axial Vinos: Spaanse wijn met een Nederlands tintje

Twintig jaar geleden vertrok de Nederlandse familie Geirnaerdt – van Ekeris naar Spanje om hun droom na te jagen: zelf wijn maken. Nu zijn ze eigenaar van drie wijnhuizen en zijn hun wijnen sinds 2020 ook in Nederland verkrijgbaar.

Nederlandse wijnboeren bezig met wijnoogst

Nederlandse wijnboeren bezig met wijnoogst

Verschillende Nederlandse wijnboeren zijn bezig met het oogsten van de wijndruiven of zijn al klaar. In de media verschijnen vooral positieve geluiden. Hoewel sommige last hebben gehad van nachtvorst en de hitte, is de kwaliteit van de druiven goed.

Beleggen in wijngaarden

Beleggen in wijngaarden

De Belgische ondernemers Marc Spiessens en Mark Schiettekat zijn een nieuw beleggingsfonds begonnen, The Vineyard Fund. Dit fonds investeert ook in wijn, maar vooral in wijngaarden. Van wijngaard tot wijn, from vine to wine.