Vlaamse minister trekt 60.000 euro uit voor Vlaamse wijnboeren

Wijndruiven_pixabay

Foto: Pixabay

De Vlaamse minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits trekt 60.000 euro uit voor de Vlaamse wijnboeren. De wijnsector in Vlaanderen groeit en met het geld wil Crevits deze sector ondersteunen en promoten. Dat meldt De Standaard. 

De Belgische wijnboeren, evenals de Nederlandse, profiteren van klimaatverandering. Door het warmere klimaat kunnen de druiven beter groeien. Het aantal wijnboeren en de oppervlakte van de wijngaarden neemt toe. In 2019 produceerde de sector 750.000 liter wijn. De verwachting is dat deze sector de komende jaren nog verder gaat groeien.

Minister Crevits wil deze groei verder stimuleren met een projectsubsidie van 60.000 euro voor de vzw Belgische Wijnbouwers. Dit is de brancheorganisatie voor Vlaamse wijnboeren. Ruim 100 wijnboeren zijn hierbij aangesloten en de organisatie vertegenwoordigd 85 procent van de Belgische wijnboeren.

Het geld wil de sector gebruiken voor een betere samenwerking tussen de Vlaamse wijnboeren. Zo willen ze komende winter een online symposium organiseren. Ook willen ze de Vlaamse wijn promoten in binnen- en buitenland. Minister Crevits vraagt de sector om samen te werken met Ilvo. Dit is het Vlaamse onderzoeksinstituut voor landbouw, visserij en voeding.

Bron: De Standaard

Dossiers
Lees ook
Limburgse wijnboer gaat aan de slag met viognier

Limburgse wijnboer gaat aan de slag met viognier

Het wijndomein Maastrichtse Apostelhoeve heeft de kwetsbare druif Viognier geplant. Vanwege de verandering in het klimaat - warmer en droger - durft domeineigenaar Mathieu Hulst het risico te nemen.

Granada Wijnen introduceert wijn van alarije-druif

Granada Wijnen introduceert wijn van alarije-druif

Granada Wijnen is de exclusieve importeur van de Coloma Alarije. Deze witte wijn wordt gemaakt van de bijna uitgestorven Spaanse druif de alarije uit Extremadura. Er worden slechts 5000 flessen van deze wijn gemaakt.

Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Marqt heeft een nieuwe wijn in de schappen. De Novatura pinot noir van Biologische wijngaard de Colonjes. Volgens de duurzame retailer is dit de eerste Europese wijn met een natuurlijke sulfietvervanger, het plantenextract Estaan.