Vlaamse minister trekt 60.000 euro uit voor Vlaamse wijnboeren

Wijndruiven_pixabay

Foto: Pixabay

De Vlaamse minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits trekt 60.000 euro uit voor de Vlaamse wijnboeren. De wijnsector in Vlaanderen groeit en met het geld wil Crevits deze sector ondersteunen en promoten. Dat meldt De Standaard. 

De Belgische wijnboeren, evenals de Nederlandse, profiteren van klimaatverandering. Door het warmere klimaat kunnen de druiven beter groeien. Het aantal wijnboeren en de oppervlakte van de wijngaarden neemt toe. In 2019 produceerde de sector 750.000 liter wijn. De verwachting is dat deze sector de komende jaren nog verder gaat groeien.

Minister Crevits wil deze groei verder stimuleren met een projectsubsidie van 60.000 euro voor de vzw Belgische Wijnbouwers. Dit is de brancheorganisatie voor Vlaamse wijnboeren. Ruim 100 wijnboeren zijn hierbij aangesloten en de organisatie vertegenwoordigd 85 procent van de Belgische wijnboeren.

Het geld wil de sector gebruiken voor een betere samenwerking tussen de Vlaamse wijnboeren. Zo willen ze komende winter een online symposium organiseren. Ook willen ze de Vlaamse wijn promoten in binnen- en buitenland. Minister Crevits vraagt de sector om samen te werken met Ilvo. Dit is het Vlaamse onderzoeksinstituut voor landbouw, visserij en voeding.

Bron: De Standaard

Dossiers
Lees ook
Oosterhoutse zusters houden 20.000 flessen wijn over door coronacrisis

Oosterhoutse zusters houden 20.000 flessen wijn over door coronacrisis

De zusters in het Oosterhoutse Sint-Catharinadal zitten met een overschot aan wijn. Door de coronacrisis valt de afzet aan de horeca weg en een grote deal met KLM gaat niet door. Hierdoor houden de zusters 20.000 flessen wijn over. Hier komt binnenkort ook nog de oogst van 2019 bij.

Zelf wijn tappen bij nieuwe Rotterdamse wijnbar

Zelf wijn tappen bij nieuwe Rotterdamse wijnbar

Binnenkort opent de nieuwe wijnbar Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. Gasten kunnen hier zelf hun wijn tappen. Er zitten meer dan 70 wijnen in het assortiment en mensen kunnen kiezen tussen een slok, een heel of een half glas.

Franse regering verhoogt steun wijnsector tot 250 miljoen

Franse regering verhoogt steun wijnsector tot 250 miljoen

De Franse regering maakt 80 miljoen euro vrij om de wijnboeren te steunen. In mei werd al 170 miljoen euro toegezegd aan de zwaar getroffen sector. Hiermee komt de totale staatssteun op 250 miljoen euro. Dit wordt vooral gebruikt om van de onverkochte wijn handgel en biobrandstof te maken.