Vodka gemaakt van koolstofdioxide

14 november 2019

De Amerikaanse start-up Air Co heeft een nieuwe vodka op de markt gebracht. Een bijzondere vodka, want deze is gemaakt van koolstofdioxide. "Elke fles verwijdert een pond koolstofdioxide uit onze atmosfeer", aldus Gregory Constantine, een van de twee oprichters van de start-up.

De vodka van Air Co is gemaakt van koolstofdioxide en water. Volgens Constantine is het productieproces van de vodka geïnspireerd door de fotosynthese van planten. Planten zetten koolstofdioxide om in koolhydraten. Hierbij komt zuurstof vrij. "Hetzelfde geldt voor ons productieproces", zegt Constantine. "Het enige bijproduct is zuurstof". 

Het idee voor de vodka is afkomstig van mede-oprichter Stafford Sheehan, doctor in de chemie aan de universiteit van Yale. Hij ontwikkelde een systeem dat koolstofdioxide omzet in alcohol. Het werkt als volgt. Water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof. Vervolgens wordt de waterstof gecombineerd met koolstofdioxide, waardoor er alcohol en water ontstaat. Het water wordt eruit gedistilleerd, zodat er alcohol overblijft. Bij dit proces komt er alleen zuurstof vrij.

Normaal gesproken wordt vodka op basis van graanfermentatie geproduceerd. Volgens Constantine is het een groot voordeel dat er graan nodig is voor de Air Co vodka. Voor de productie van alcohol moeten er vele hectare land bewerkt worden wat gepaard gaat met de nodige uitstoot. Voor deze vodka is dat dus niet nodig. Daarnaast kunnen er in de vodka geen onzuiverheden achterblijven van de graankorrels. 

De techniek die gebruikt wordt is overigens niet nieuw. In 2017 ontwikkelden studenten van de Universiteit Delft ook een technologie die alcohol uit lucht haalde. Daarnaast opende dit jaar in Finland ook een brouwerij die kooldioxide gebruikt om bier te maken.

Bron: CNBC

Altijd op de hoogte blijven?