Vodka van radioactief graan uit Tsjernobyl

12 augustus 2019
Foto: Tsjernobyl, Pixabay

Wetenschappers zijn er achter gekomen dat vodka gestookt uit radioactief graan veilig gedronken kan worden. Professor Jim Smith van de universiteit van Portsmouth stookte de vodka samen met zijn collega's uit de Oekraïne van graan uit het gebied rondom de kerncentrale van Tsjernobyl. De vodka heeft de naam Atomik gekregen. 

De vodka is het resultaat van een drie jaar durend onderzoek om radioactieve gewassen uit de nucleaire exclusiezone rondom Tsjernobyl te kunnen gebruiken voor consumptie. Ze kwamen erachter dat de meeste vervuiling uit het product verdwijnt door het distilleerproces. De radioactiviteit van de vodka Atomik is even hoog als in andere sterke drank.

Voor de vodka werd niet alleen radioactief graan gebruikt, maar ook het water is afkomstig uit de exclusiezone. Het komt uit een diepe watervoerende laag, 10 kilometer ten zuiden van de reactor. Dit water is niet besmet en heeft dezelfde chemische samenstelling als het grondwater uit de Champagnestreek.

Er is momenteel één fles Atomik gemaakt. Smith noemt dit "de belangrijkste fles sterke drank ter wereld". Hij denkt dat het kan helpen bij het economisch herstel van de gemeenschappen rondom de exclusiezone. Het is dan ook de bedoeling om de vodka op kleine schaal te publiceren. Hiervoor is 'The Chernobyl Spirit Company' opgericht. Voordat de productie kan starten moeten er eerst wat 'juridische zaken' geregeld worden. Smith hoopt dat de kleinschalige productie dit jaar nog kan starten.

33 jaar geleden, in 1986, vond de ramp in de Kerncentrale Tsjernobyl plaats. Een van de kernreactoren ontplofte waarna een radioactieve wolk over een groot deel van Europa trok. Na de kernramp is er een nucleaire exclusiezone ingesteld over een straal van 30 kilometer. 

Bron: University of Portsmouth

Altijd op de hoogte blijven?