Voorwoord

ron andes

Beste slijters, dit is de laatste keer dat ik me tot jullie richt als voorzitter van De Koninklijke SlijtersUnie. Het is inmiddels alweer 12 jaar geleden dat ik deze uitdaging heb opgepakt, maar op 17 mei 2021 loopt mijn bestuurstermijn af. De fakkel ga ik overdragen aan Petra de Boevere, een bevlogen slijter die mij de afgelopen jaren vaak heeft bijgestaan in de strijd voor het behoud van de slijtersbranche. Ik ben erg blij met de keuze van het bestuur om Petra als mijn opvolgster voor te dragen aan de Algemene Ledenvergadering, want zij heeft een enorme kennis van de branche en een uitzonderlijk netwerk in de Haagse kringen.

Graag wil ik jullie allen danken voor het vertrouwen dat ik afgelopen jaren van jullie heb gehad en hoop dat jullie Petra ook dat zelfde vertrouwen geven. Voor mij komen er andere tijden aan, waarbij ik me volledig kan gaan richten op mijn corebusiness als makelaar-taxateur in wijn & gedistilleerd. Deze werkzaamheden heb ik altijd strikt gescheiden gehouden omdat ik graag mijn rol als voorzitter zo zuiver mogelijk wilde houden,
maar nu wil ik er best iets meer over kwijt.

Vaak word ik benaderd om als trendwatcher van dranken de ontwikkelingen binnen de branche en binnen de productgroep toe te lichten. Deze kennis haal ik voornamelijk uit mijn activiteiten buiten de SlijtersUnie. Als Magister Vini en RegisterMakelaar met ruim 25 jaar ervaring in wijnselectie zet ik me in om bij slijterij-wijnspeciaalzaken en horeca onderscheidend mooie wijnen verkrijgbaar te maken. Ik ben er trots op dat ik al heel veel pareltjes heb gevonden, die bij de consumenten een WOW-reactie veroorzaakten. Door de Coronacrisis zijn consumenten bereid wat meer te betalen voor zo’n fles waar je echt blij van wordt en dat zal waarschijnlijk wel zo blijven, maar dan moeten de wijnen de verwachtingen wel waarmaken. Het is nu de tijd voor de slijtersbranche om zich echt te onderscheiden met unieke producten van kleine producenten. Zo zal ik als Flying Wine Buyer toch nog met velen van jullie op een andere manier in contact blijven.

Daarnaast ben ik Register Taxateur van wijn en gedistilleerd. Het afgelopen decennium heb ik een enorme verschuiving kunnen waarnemen bij verzamelaars van exclusieve wijn naar gedistilleerd, met name naar Malt Whisky en Rum Agricole. Op zich is dat niet zo vreemd, want wie wijn wil bewaren, dient te beschikken over een geconditioneerde opslagruimte, hetgeen bij gedistilleerd niet nodig is. De waarde van deze collecties kan flink oplopen en bij schades of diefstal ontstaan soms vervelende discussies met verzekeraars als blijkt dat er geen vooraf opgesteld taxatierapport gemaakt is. Bovendien mag dit alleen worden opgesteld door een register expert. Voor een officiële taxatie of een contra-expertise voor Wijn & Gedistilleerd kan ik de slijter of zijn klanten bijstaan als enige gecertificeerde Register Expert Wijn & Gedistilleerd in Nederland.

Nogmaals dank voor het vertrouwen dat ik 12 jaar jullie voorzitter mocht zijn en hopelijk tot ziens.

Ron Andes MV

Dit is een bericht van de Koninklijke SlijtersUnie uit Klare Taal. Lees hier de meest recente uitgave van Klare Taal nummer 150.

Klare Taal 150

Dossiers
Lees ook
Nieuwe voorzitter Slijtersunie: Petra de Boevere

Nieuwe voorzitter Slijtersunie: Petra de Boevere

Het is een eer unaniem voorgedragen te zijn door het bestuur als nieuwe voorzitter van de Koninklijke Slijtersunie. Ik kijk er naar uit de belangen van de branche te vertegenwoordigen want er is en blijft werk aan de winkel. We hebben het mooiste vak dat er bestaat.

Bierboetiek de Zythotheek

Bierboetiek de Zythotheek

Bierboetiek de Zythotheek in Valkenburg aan de Geul, is een winkel met ruim 2000 bieren uit binnen en buitenland. Zythotheek voert een brede range speciaalbieren waarin alle bierstijlen aan bod komen. Je kunt bij hen terecht voor mooie klassiekers en de nieuwste craft bieren.

Slijterij Proef Beleef & Geniet

Slijterij Proef Beleef & Geniet

Inge ten Dolle is eigenaresse van Slijterij Proef Beleef & Geniet in Winterswijk, een drankenspeciaalzaak met een ruim assortiment en gespecialiseerd in single malt whisky. Er is ook een ruime keuze in wijnen, diverse portsoorten en gedistilleerde dranken.