Voorzitter van CRAFT spreekt op More than Drinks Inspiration!

Michel Ordeman_MTDi

De nieuwe vakbeurs voor de drankenbranche More than Drinks Inspiration! vindt plaats op 6 en 7 september in de Beursfabriek Nieuwegein. Naast exposanten biedt deze beurs ook een uitgebreid programma van sprekers. Michel Ordeman, voorzitter van CRAFT, praat de bezoekers bij over ontwikkelingen bij de kleine ambachtelijke brouwer in Nederland. 

CRAFT is de branchevereniging van onafhankelijke Nederlandse brouwers. De vereniging werd in 2003 opgericht onder de naam Klein Brouwerij Collectief (KBC). Deze naam wijzigde in 2016 gewijzigd in CRAFT. De vereniging heeft inmiddels meer dan 170 leden, en promoot en behartigt de belangen van deze leden richting markt, media en politiek.

De speerpunten zijn:

  • Het promoten van de onafhankelijke, traditionele en innovatieve cultuur van Nederlandse CRAFT-brouwers;
  • Het beschermen van onze branche en het bieden van een verenigde stem voor CRAFT-brouwers;
  • Kennis delen met brouwers en consumenten over de diversiteit, smaak en kwaliteit van bier;
  • Het bouwen van een collegiale community van brouwers en bierliefhebbers;
  • Het ontwikkelen van relaties en samenwerkingen met partners en stakeholders uit onze branche;
  • Het uitdragen van ethische en juridische standaarden;
  • Het steunen en stimuleren van verantwoorde bierconsumptie.

Diversiteit

De Nederlandse biercultuur blinkt niet uit met een specifieke bierstijl, zoals de Duitsers dat doen met hun ‘Weizens’ of de Belgen met hun ‘Tripels’ en ‘Lambieken’. Nederlandse craft brouwers blinken uit in diversiteit. Het aanbod kan variëren van een traditionele Belgische Dubbel tot een nieuwerwetse IPA of zelfs kruisingen tussen verschillende stijlen.

De diversiteit van de CRAFT-leden is juist de kracht. In Nederland zijn honderden zelfstandige brouwerijen die slechts 5 procentvan de markt in handen hebben. Samen geven zij kleur aan het bierlandschap waarin het overgrote aanbod bestaat uit pils. CRAFT-brouwers brouwen op hun eigen manier. Bij de ene brouwerij komt hierbij meer handwerk aan te pas dan bij de ander. Sommige brouwerijen zijn meer marketing gedreven dan anderen. Ook verschillen CRAFT-brouwers sterk van elkaar qua ambitie. Zo willen sommige vooral de regionale markt bedienen en hebben anderen internationale aspiraties.

Onafhankelijk

De belangrijkste overeenkomst tussen CRAFT-brouwers is ‘onafhankelijkheid’. CRAFT-brouwers hebben de vrijheid om creatieve en traditionele bieren te brouwen. CRAFT-brouwers brouwen bier ‘for the love of beer’. Niet om zoveel mogelijk aandeelhouderswaarde te creëren.

CRAFT-brouwers brouwen geen ‘speciaal bier’. Deze term is in Nederland ontstaan om het onderscheid tussen boven- en ondergistende bieren te maken. Ondergistende bieren kunnen echter wat ons betreft net zo speciaal zijn als bovengistende bieren. Mits gebrouwen op authentieke wijze en zonder kostenbesparende concessies bij het gebruik van ingrediënten.

More than Drinks Inspiration!

More than Drinks Inspiration! is het nieuwe vakevenement voor de gehele drankenbranche. Van leveranciers tot slijters tot groothandel en retail. Alea Publishers en de redactie van vakblad More than Drinks! bedachten een nieuw concept met als doel de hele branche op de hoogte te brengen van de actuele stand van zaken in de drankenretail. Er is een uitgebreide beursvloer waar klanten en aanbieders elkaar kunnen treffen.

De beurs onderscheidt zich door korte, dynamische, informatieve en inspirerende seminars en workshops. Hier geven toonaangevende sprekers hun visie op het vak en tips voor een betere bedrijfsvoering en rendement. Naast Michel Ordeman spreken onder andere Arina van Leenen van wijnlandgoed Betuws Wijndomein, Jan-Paul Rutten van de Gulpener Bierbrouwerij, Marco Philipsen van Mitra drankenspeciaalzaken en Stijn Deelen van de Vereniging Nederlandse Brouwers.

Lees ook
More Than Drinks Inspirations! verplaatst naar 12 en 13 september 2021

More Than Drinks Inspirations! verplaatst naar 12 en 13 september 2021

Vanwege de coronacrisis verschuift de Drankenbeurs More than Drinks Inspirations! naar 2021. Dat heeft organisator Alea Publishers, uitgever van onder andere More than Drinks! besloten na een rondgang in de drankenbranche. "We horen van steeds meer partijen dat ze het in deze situatie zowel financieel als organisatorisch niet verstandig vinden om mee...

Palm bracht Swinkels (Bavaria) niet wat het hoopte

Palm bracht Swinkels (Bavaria) niet wat het hoopte

Een verslikking, zo noemt het Belgische weekblad Trends de overname van de Belgische brouwerij Palm door Swinkels Family Brewers. De gewenste resultaten van vooral Palm bleven de afgelopen vier jaar uit. Swinkels, dat tot 2018 Bavaria heette, waardeert de Belgische tak af en leed daardoor vorig jaar een nettoverlies van €5,3 miljoen.

Tavola 2020 verplaatst naar volgend jaar

Tavola 2020 verplaatst naar volgend jaar

De organisatie van Tavola 2020 heeft deze internationale vakbeurs opnieuw verplaatst, naar 21, 22 en 23 maart. "Toen we begin maart beslisten om Tavola 2020 uit te stellen tot september, had niemand gedacht dat het coronavirus ons ook nu nog parten zou spelen."