Wasabi Vodka en Sea Arch non-alcoholische gin winnen Gouden Tavola

25 februari 2020

Wasabi Vodka en Sea Arch non-alcoholische gin hebben een Gouden Tavola gewonnen. Deze prijzen worden elke twee jaar uitgereikt de meest opmerkelijke culinaire vernieuwingen voorafgaand aan de vakbeurs Tavola in het Belgische Kortrijk. Voor de editie van 2020 werden 12 laureaten uitgereikt: vier winnaars en acht genomineerden.

De vakbeurs Tavola is een beurs voor fijne en verse voeding. Voor de Gouden Tavola 2020 keurde de vakjury in de eerste ronde 123 producten. Per productgroep en per verkoopkanaal beoordeelden minimaal drie juryleden het innovatieve aspect van elk product op basis van een argumentatie en een productstaal. 68 producten gingen door naar de tweede ronde. Hier beoordeelde de jury alle facetten van de producten of concepten. Innovatie was de belangrijkste factor, maar ook criteria als smaak, verpakking, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid spelen een rol.  

Wasabi Vodka en Sea Arch

Er zijn vier categorieën: delicatessen, retail, foodservice en traiteur. Wasabi Vodka van The Wasabi Company won de categorie retail Het is een gedistilleerde Britse graanalcohol met verse Engelse wasabi. Het heeft de vurigheid van verse wasabi met toetsen van mosterd en radijs en tonen van steranijs en peper.

Sea Arch non-alcoholische gin van Bleuzé Interfood won de categorie delicatessen. Deze alcoholvrije gin wordt gemaakt van elf botanicals. Deze botanicals worden apart en op verschillende wijzen gedistilleerd. Sommige worden gestoomd, andere geïnfuseerd en nog anderen worden in een koperen pot gedistilleerd. Er wordt neutrale graan alcohol gebruikt die nadien wordt opgevangen en hergebruikt zodat er minimale verspilling is.

Prijswinnaars

Naast deze twee winnaars waren er nog twee andere Gouden Tavola winnaars en acht genomineerden. Hieronder staan alle winnaars.  De producten van alle 68 finalisten zijn te zien op de beurs Tavola, die plaatsvindt op 15, 16 en 17 maart.

Gouden Tavola Retail 2020

  • Winnaar - Wasabi Vodka, een gedistilleerde Britse graanalcohol met verse Engelse wasabi.
  • 1e nominatie - Natuurlijk Vegan, een veganproduct op basis van zwammen.
  • 2e nominatie - Frutastic Veggie Powders, gevriesdroogde groentenpoeders
  • 2e nominatie - Apple Chips, krokante appelschijfjes

Gouden Tavola Delicatessen

  • Winnaar - Sea Arch, een alcoholvrij alternatief voor gin
  • 1e nominatie - Pur Pain Bio Croustini, biologische croustini’s op basis van uitval van baguettes
  • 2e nominatie - Pili Noten, deze noten van de piliboom bevatten veel vitamine

Gouden Tavola Foodservice 2020

  • Winnaar - Be Cuisine Vegan Chocomousse, Belgische chocolademousse zonder lactose en gluten.
  • 1e nominatie - Tubes, gemaakt van noten, pitten of zaden.
  • 2e nominatie - mini falafel burger
  • 2e nominatie - Pépites, een unieke groente van Bonduelle

Gouden Tavola Traiteur 2020

  • Winnaar - Atelier Du Jardin Groentepaté van De Beauvoorder

Altijd op de hoogte blijven?