Wat zijn de biertrends voorjaar 2021?

Bieren_unsplash

Foto: Unsplash

Het is weer lente. De afgelopen dagen waren mooi en zonnig en dan drinken veel mensen graag een biertje. Wat zijn dit voorjaar de biertrends? Online opleider Bierista vroeg het de duizenden bierliefhebbers in haar community.

1. Alcoholvrij

Bieren zonder alcohol en bieren met minder alcohol worden steeds populairder. "Alcoholvrij bier is de laatste jaren het hardst gegroeid van alle biersoorten. En die trend zet zich onverminderd door. De keus wordt steeds groter en ook de smaak van alcoholvrij is vaak zo goed, dat het nauwelijks te onderscheiden is van alcoholhoudend bier", aldus Alain Schepers van Bierista.nl.

2. Meer biermomenten

In het verlengde van de stijging van de consumptie van alcoholvrij bier, ziet Bierista ook het aantal biermomenten stijgen. "In tegenstelling tot een paar jaar terug, kijkt niemand er raar meer van op als er een alcoholvrij bier tijdens de lunch wordt gedronken. Opmerkelijk is wel dat de mensen die al vroeg op de dag bier of alcoholvrij bier drinken voor veruit het grootste deel uit het zuiden van het land komen", aldus Schepers . "Een licht of alcoholvrij bier drink je ook makkelijk aan het eind van de middag met een lekker hapje erbij. Zo kun je ’s avonds gewoon nog aan de slag."

3. Bier in blik

Derde trend die Bierista signaleert voor het voorjaar is blik. Schepers: "Bier in blik raakt eindelijk echt ingeburgerd. Een steeds grotere groep bierliefhebbers kent inmiddels de voordelen van blik en ziet bier in blik niet langer als 'goedkoop zwerversbier'. Bierista's gaan straks in de horeca ook makkelijker blik bestellen. Bij de grootste groep maakt het inmiddels niet meer uit of bier in blik of in glas zit. Een vers bier van de tap is nog altijd favoriet bij de grootste groep. Iedere bierliefhebber lijkt na maanden lockdown te snakken naar die eerste slok van dat versgetapte glas op een zonovergoten terras."

4. Hop nog altijd hip

Hop blijft hip volgens Bierista. "Een koel, versgetapt pilsje blijft populair, maar echt genieten doen bierliefhebbers vooral bij bier met een extra dosis hop. India Pale Ale, de welbekende IPA's zijn ook dit voorjaar in trek. Zeker de hoppige bieren met weinig tot geen alcohol. Uiltje Superb-Owl wordt tegenwoordig vaak in een adem genoemd met de populaire vandeStreek Playground non-alcoholic IPA. Maar er is ook een grote groep die voor de reguliere IPA's met zo'n 6,5% alcohol of meer gaat. Trend binnen de trend zijn de zogenaamde New England IPA's. Deze IPA worden gekenmerkt door minder bitterheid en zeer uitbundig fruitige aroma's."

5. Bierpairings

Het combineren van eten en bier - de zogenaamde bierpairings - nemen volgens Bierista dit voorjaar ook een vlucht. "Bierista’s drinken graag bijpassende bieren bij lunch of diner", zegt Schepers. "Ook wordt er veel thuis geëxperimenteerd met zelfgemaakte hapjes, snacks en gerechten. Bij Bierista ervaren we die trend dagelijks. De gratis Bier Butler app, waarmee je in een handomdraai bierpairings maakt, kent nu al meer dan 25.000 gebruikers. Bierliefhebbers vinden het heerlijk te combineren met bier en gerechten. Dat is iets waar we in onze Bierista Bieropleiding uitgebreid bij stilstaan."

6. Een eurootje meer

De laatste, volgens Bierista opvallende trend is dat de ondervraagden best bereid zijn wat meer te betalen voor een goed glas bier. Die trend was de afgelopen maanden al zichtbaar in slijterijen, onder het motto 'je moet wat doen om jezelf te verwennen in deze periode'. Ook dit voorjaar wil bijna driekwart van de ondervraagden best wat meer betalen. Het wordt de horeca-ondernemers gegund na een moeilijke periode en ook de trend van 'jezelf verwennen' lijkt door te zetten als de horeca straks weer open is.

 

Dossiers
Lees ook
Bierbrouwerij AB InBev neemt elektrische tankbierwagen in gebruik

Bierbrouwerij AB InBev neemt elektrische tankbierwagen in gebruik

Bierbrouwerij AB InBev wil de horeca CO2-neutraal beleveren en neemt hiervoor een elektrische tankbierwagen in gebruik. De vrachtwagen met Bud merkuitstraling gaat rijden vanuit de Dommelsche Bierbrouwerij, waar de infrastructuur voor elektrisch biertransport is opgebouwd. De vrachtwagen (Emoss) gaat met name de horeca in Brabant voorzien van vers...

Bierbrouwerij De Arn brengt ZHB Korenwijn op de markt

Bierbrouwerij De Arn brengt ZHB Korenwijn op de markt

De Rijswijkse bierbrouwerij De Arn brengt bieren op de markt onder de naam ZHB (Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij), ooit een grote bierbrouwerij in hartje Den Haag. De bierbrouwer brengt een gelimiteerde oplage ZHB Korenwijn op de markt.

Grote brouwers verhogen bierprijzen

Grote brouwers verhogen bierprijzen

Verschillende grote bierbrouwers kondigen aan hun literprijzen van bier te verhogen. AB InBev en Bavaria verhogen beide hun prijzen vanaf 1 april met gemiddeld 3,5 procent. Heineken volgt 1 mei met een prijsstijging van 2,7 procent. Grolsch deed dit al eerder. Sinds 1 januari rekent de brouwer 3,9 procent meer voor hun bier.