Wereldwijde lancering van Grenache Rosé...

8 juni 2015

…uit Australië, met Zuid-Franse opvoeding Mathilda-Grenache-02-200x300

Mathilda Grenache Rosé 2015 van M. Chapoutier: “Best of both worlds”

Vorige week presenteerde Oud Reuchlin en Boelen de Domaine Tournon Mathilda 2015 aan pers en horeca. De traditionele naam van deze lichte en knisperende rosé doet vermoeden dat de wijn in Frankrijk is gemaakt maar niets is minder waar. De betreffende wijngaarden zijn gelegen in het zuidoosten van Australië, aan de rand van de Victoriaanse Pyreneeën in de staat Victoria. Het Estate Tournon is een onderdeel van het Franse wijnhuis M. Chapoutier uit de Rhône. De Mathilda Grenache 2015 werd binnen hetzelfde etmaal ook gelanceerd in onder andere Hong Kong, New York, London, Parijs, Saarbrücken, Saint-Étienne en Melbourne.

Best of both worlds” noemde Odile Misery, Export Director van M. Chapoutier, de Grenache Rosé tijdens de presentatie met Cees van Casteren MW in het Australische restaurant Southern Cross in Heemstede. Volgens haar weten is Chapoutier het enige, grote Franse wijnhuis dat voet aan de grond heeft gezet in Australië. De Fransen zijn hierbij niet voor de makkelijke weg gegaan. Ze hebben naast de Shiraz ook gekozen voor typische Rhône druivenrassen zoals Viognier, Marsanne en Grenache.

Mathilda-Grenache-01

Michel Chapoutier en Australië

In 1997 vertrok pionier Michel Chapoutier naar Australië om het terroir aldaar te onderzoeken. Chapoutier besloot al snel om een stuk land te kopen en de krachten te bundelen met een aantal vooraanstaande families van wijnmakers. Het resultaat waren twee Shiraz wijnen met elegantie en verfijning. Dit leidde tot de aankoop van twee andere Australische wijngaarden, Shays Flat en Landsborough.

Altijd op de hoogte blijven?