Wijn na bier geeft toch geen plezier

wijn na bier "Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier. Het is een bekend gezegde. Het maakt alleen niets uit of je de avond met wijn of bier eindigt. De kater de dag erna blijft hetzelfde. Dat is de conclusie van onderzoekers van de Duitse Witten/Herdecke Universiteit, zo meldt de BBC.

Aan het onderzoek deden 90 studenten mee. Zij werden onderverdeeld in drie groepen. De eerste groep dronk 2,5 pint (ongeveer een liter) bier en daarna vier glazen wijn. De tweede groep dronk hetzelfde, alleen in omgekeerde volgorde. De derde groep dronk alleen bier of alleen wijn. De week daarop wisselden de groepen. Groep één dronk eerst wijn en vervolgens bier, de tweede groep eerst bier gevolgd door wijn. In de derde groep dronken die studenten de eerste week bier hadden gedronken nu wijn en andersom.

De studenten moesten bijhouden hoe dronken ze zich voelden aan het einde van de avond. 's Nachts werden ze door een medisch team in de gaten gehouden. En de volgende dag gaven de studenten aan hoe erg hun kater was. Daar bleek geen verschil in te zitten. Daarnaast concludeerden de onderzoekers dat het niet mogelijk is om de zwaarte van de kater te voorspellen op basis van leeftijd, gewicht, de drinkgewoontes en de eerdere katers. Wel werd duidelijk dat vrouwen vaak een ergere kater hebben dan mannen.

De conclusies van het onderzoek zijn geen verrassing voor Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut. Ze zegt tegen RTL Nieuws: "Dit zeggen wij al jaren. Het gaat niet om de volgorde, het gaat om de totale hoeveelheid. Maar als je afwisselt, heb je minder in de gaten hoeveel je precies hebt gedronken. Dan drink je vaak meer."

Ook de conclusie dat vrouwen meer last hebben van een kater is niet nieuw. "Vrouwen hebben ook een hoger alcoholpromillage in hun bloed bij dezelfde hoeveelheid alcohol", aldus Ehrlich.

Dossiers
Lees ook
Nieuw design voor Bavaria

Nieuw design voor Bavaria

Afbeelding: Bavaria Brouwerij Bavaria bestaat 300 jaar. Om dit jubileum te vieren komt de familiebrouwerij met een nieuw design voor al zijn bieren. De nieuwe fles heeft een lange strakke hals met reliëf en symboliseert in zijn etiket belangrijke karakteristieken van de brouwerij. De nieuwe fles vertelt het verhaal van bierbrouwerij Bavaria...

Pils blijft de grote plens, maar alcoholvrij bier wordt alsmaar populairder

Pils blijft de grote plens, maar alcoholvrij bier wordt alsmaar populairder

Afbeelding: Pixabay Nederlanders drinken meer bier met minder alcohol. Dat blijkt uit de jaarlijkse  van branchevereniging Nederlandse Brouwers. De opvallendste trend is volgens directeur Cees-Jan Adema de “ongekende versnelling” in de stijging van de verkoop van alcoholvrij bier.  In totaal steeg de Nederlandse bierconsumptie...

Wijnproductie 2018 naderde recordniveau

Wijnproductie 2018 naderde recordniveau

Afbeelding: Pixabay Gister maakte de Organisation Internationale du Vin (OIV) bekend dat de wijnproductie in 2018 met een vijfde was gestegen ten opzichte van 2017. De wijnsector produceerde afgelopen jaar wereldwijd 292,3 miljoen hectoliter wijn. Het jaar 2017 was een teleurstellend wijnproductie-jaar, want toen werd het laagste productieniveau gehaald...