Wijn uit Achterhoek beschermd streekproduct

Wijndruiven_pixabay

Foto: Pixabay

Acht wijnen uit de Achterhoek zijn een erkend streekproduct geworden. Dit komt omdat de Europese Commissie de streek rond Winterswijk heeft erkend als wijnregio. De wijnen uit deze streek hebben hierdoor de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) gekregen. Dat meldt RTL Nieuws.

De grond waarop de druiven voor de Achterhoekse wijn worden verbouwd bevat leem en kalk en een flinke humus lag. Dit zorgt volgens de Europese Commissie voor 'een goede invloed op de volheid van de wijn'. Daarnaast zorgen de zonnige dagen en de wat koudere nachten in dit gebied voor een rijpere druif en frisse, fruitige wijnen. 

Het Europese predicaat Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) moet producten moet beschermen tegen namaak. Dit geldt nu voor acht Achterhoekse wijnen: twee rode en twee witte wijnen, een rosé, een mousserende wijn en twee dessertwijnen. Andere BOB-producten zijn bijvoorbeeld Griekse fetakaas, Italiaanse parmaham en Brabantse Wal-asperges.

De wijngaarden in de streek Achterhoek-Winterswijk ziijn niet de eerste die deze Europese bescherming krijgen. Er zijn al vijf andere streken met het BOB-predicaat, namelijk wijnen uit Oolde, het Overijsselse Ambt Delden en drie wijngebieden in Limburg.

Bron: RTL Nieuws 

Dossiers
Lees ook
Europeanen gaven meer geld uit aan alcohol tijdens eerste lockdown

Europeanen gaven meer geld uit aan alcohol tijdens eerste lockdown

Europeanen gaven 2,2 miljoen meer uit aan verwenproducten tijdens de eerste lockdown. Dat blijkt uit onderzoek van IRI naar de verkoop van alcoholische dranken, zoute snacks, zoetwaren en chocolade in Nederland, het Verenigd Koninkrijk (VK), Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Griekenland.

Nooit meer Chinese namaak-jenever, wodka of wijn

Nooit meer Chinese namaak-jenever, wodka of wijn

Per 1 januari 2021 zijn 100 Europese producten met een beschermde geografische aanduiding (BGA) ook in China wettelijk beschermd tegen misbruik en namaak. Dat is het resultaat van de "eerste economische en commerciële deal ooit gesloten" tussen de EU en China, aldus EU-rapporteur Iuliu Winkler.

Coravin lanceert nieuw wijnconserveringssysteem Pivot

Coravin lanceert nieuw wijnconserveringssysteem Pivot

Coravin lanceert het nieuwe wijnconserveringssysteem Pivot. Dit systeem maakt het mogelijk om een fles wijn te bewaren na opening. Dit nieuwe systeem heeft een schenksnelheid die gelijk is aan de schenksnelheid rechtstreeks uit de fles.