Wijn uit Achterhoek beschermd streekproduct

29 juli 2020
Foto: Pixabay

Acht wijnen uit de Achterhoek zijn een erkend streekproduct geworden. Dit komt omdat de Europese Commissie de streek rond Winterswijk heeft erkend als wijnregio. De wijnen uit deze streek hebben hierdoor de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) gekregen. Dat meldt RTL Nieuws.

De grond waarop de druiven voor de Achterhoekse wijn worden verbouwd bevat leem en kalk en een flinke humus lag. Dit zorgt volgens de Europese Commissie voor 'een goede invloed op de volheid van de wijn'. Daarnaast zorgen de zonnige dagen en de wat koudere nachten in dit gebied voor een rijpere druif en frisse, fruitige wijnen. 

Het Europese predicaat Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) moet producten moet beschermen tegen namaak. Dit geldt nu voor acht Achterhoekse wijnen: twee rode en twee witte wijnen, een rosé, een mousserende wijn en twee dessertwijnen. Andere BOB-producten zijn bijvoorbeeld Griekse fetakaas, Italiaanse parmaham en Brabantse Wal-asperges.

De wijngaarden in de streek Achterhoek-Winterswijk ziijn niet de eerste die deze Europese bescherming krijgen. Er zijn al vijf andere streken met het BOB-predicaat, namelijk wijnen uit Oolde, het Overijsselse Ambt Delden en drie wijngebieden in Limburg.

Bron: RTL Nieuws 

Altijd op de hoogte blijven?