Wijnkenners enthousiast over ruimtewijn

International Space Station_Pixabay

Foto: Pixabay

Na een jaar in de ruimte kwamen half januari twaalf flessen Bordeaux terug op aarde. Inmiddels heeft de eerste proeverij van de wijn plaatsgevonden. Wijnkenners noemen de smaak uniek.

Space Cargo Unlimited verzond een jaar geleden twaalf flessen bordeaux samen met 320 stukjes merlot- en cabernet sauvignon-wijnstokken naar het International Space Station (ISS). Het doel was te onderzoeken wat de effecten van de ruimtereis op de wijn en wijnstokken zijn.

Proeverij

Om het eefect op de smaak te onderzoeken was een een proeverij. Twaalf wijnkenners proefden blind wijn uit twee flessen Chateau Pétrus Pomerol. De ene fles bracht een jaar in de ruimte door, de andere lag 'gewoon' een jaar in de wijnkelder. De wijn uit de ruimte had een andere kleur en aroma's gekregen. De wijn proefde ouder en had zich meer ontwikkeld. Directeur Nicolas Gaume spreekt van een unieke smaak.

Op basis van deze proeverij concludeerde de wijnkenners dat de ruimte reis geen negatief effect had gehad op de smaak van de wijn. Dat lijkt ook voor de wijnstokken te gelden. Deze waren meer gegroeid, ondanks een gebrek aan licht en water. 

Testen

De komende maanden voeren wetenschappers verschillende chemische proeven uit op de wijn. Ze willen weten precies wat de effecten van het verblijf in de ruimte zijn op de sedimentatie en bubbels van de wijn. Het uiteindelijke doel van dit experiment is klimaatbestendiger en weerbaardere planten op aarde. Door de klimaatveranderingen moeten druiven zich aanpassen aan hardere omstandigheden. Space Cargo Unlimited wil leren van de effecten van het verblijf in de ruimte, zoals gewichtloosheid.

Bron: CNN / RTL Nieuws

Dossiers
Lees ook
PLUS start met online wijnwebshop

PLUS start met online wijnwebshop

Supermarktketen PLUS start met een online wijnwebshop. Hiermee wil de supermarkt wijnliefhebbers een assortiment van kwalitatieve wijnen aanbieden voor een goede prijs met het gemak van thuisbezorging.

Online verkoop bijzondere wijnen via Vintrado

Online verkoop bijzondere wijnen via Vintrado

Onlangs startte het platform Vintrado. Hiermee kunnen particuliere of professionele wijnkeldereigenaren online hun wijn verkopen. Vintrado, dat is opgericht door wijnprofessionals en specialisten op het gebied van ICT, bevindt zich nog in de opstartfase. Momenteel worden er meer dan 500 wijnen aangeboden met verkoopprijzen van 10 tot 700 euro.

Vierde nominatie Wijnvrouw van het Jaar bekend

Vierde nominatie Wijnvrouw van het Jaar bekend

Floor van Ede is de vierde en laatste genomineerde voor Wijnvrouw van het jaar. Dat maakten Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland van Stichting Wijnvrouw van het Jaar bekend op 25 augustus tijdens een lunch in Central Park in Voorburg.