WRR: ‘Verminder aantal alcoholverkooppunten’

alcoholverkoop

Om de druk op de Nederlandse zorg te doen afnemen, moet de overheid rigoureuze stappen ondernemen. Het verminderen van het aantal plaatsen waar alcohol verkocht mag worden, is er daar mogelijk een van. Dit adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in haar rapport Kiezen voor houdbare zorg.

De kosten van de zorg blijven toenemen. Gaan we op de huidige voet verder, dan betalen we over veertig jaar bijna drie keer zoveel voor de zorg als we nu doen, aldus het WRR. Dan zou een op de drie mensen in de zorg moeten werken, tegenover een op de zeven nu. En dat terwijl de zorg momenteel al met personeelstekorten kampt. Het is daarom nodig dat de overheid op een andere manier zorgbeleid maakt, zo stelt de WRR. Een onderdeel van die andere manier is preventie.

 

Alcoholverkooppunten

Ook alcoholgebruik wordt onder de loep gelegd. Vaststaat dat alcoholgebruik een negatief effect op de gezondheid heeft en de WRR vindt dan ook dat de overheid verantwoordelijkheid draagt in het alcoholgebruik van de bevolking. Als mogelijke maatregelen noemt de WRR het reduceren van het aantal alcoholverkooppunten, maar ook het verder aan banden leggen van alcoholreclames, of minimum prijzen voor alcohol.

Het eventueel overnemen van de aanbevelingen uit het WRR-rapport is aan een nieuw kabinet.

Dossiers
Lees ook
Niet meer stunten met prijzen kratje bier of fles wijn

Niet meer stunten met prijzen kratje bier of fles wijn

Vanaf 1 juli mogen supermarkten en slijters niet meer stunten met de prijzen van een kratje bier of een fles wijn. Vanaf die datum zijn prijsacties met meer dan 25 procent korting niet meer toegestaan. Dat staat in de nieuwe Alcoholwet, die alcoholmisbruik moet verminderen.

Niet meer dan 25 procent korting bij verkoop alcohol

Niet meer dan 25 procent korting bij verkoop alcohol

Er komt een verbod op prijsacties van meer dan 25 procent korting op de verkoop van alcohol. Dat schrijft Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een kamerbrief over de wijziging van de Drank- en Horecawet.

Naleven leeftijdgrens

Naleven leeftijdgrens

In zijn e-mail aan de leden van 1 februari jl. heeft Ron Andes een oproep gedaan tot verbetering van de naleving. In het onderstaande artikel, met eenzelfde strekking, wordt dieper op de materie ingegaan.