WRR: ‘Verminder aantal alcoholverkooppunten’

15 september 2021 Mischa Brendel

Om de druk op de Nederlandse zorg te doen afnemen, moet de overheid rigoureuze stappen ondernemen. Het verminderen van het aantal plaatsen waar alcohol verkocht mag worden, is er daar mogelijk een van. Dit adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in haar rapport Kiezen voor houdbare zorg.

De kosten van de zorg blijven toenemen. Gaan we op de huidige voet verder, dan betalen we over veertig jaar bijna drie keer zoveel voor de zorg als we nu doen, aldus het WRR. Dan zou een op de drie mensen in de zorg moeten werken, tegenover een op de zeven nu. En dat terwijl de zorg momenteel al met personeelstekorten kampt. Het is daarom nodig dat de overheid op een andere manier zorgbeleid maakt, zo stelt de WRR. Een onderdeel van die andere manier is preventie.

 

Alcoholverkooppunten

Ook alcoholgebruik wordt onder de loep gelegd. Vaststaat dat alcoholgebruik een negatief effect op de gezondheid heeft en de WRR vindt dan ook dat de overheid verantwoordelijkheid draagt in het alcoholgebruik van de bevolking. Als mogelijke maatregelen noemt de WRR het reduceren van het aantal alcoholverkooppunten, maar ook het verder aan banden leggen van alcoholreclames, of minimum prijzen voor alcohol.

Het eventueel overnemen van de aanbevelingen uit het WRR-rapport is aan een nieuw kabinet.

Altijd op de hoogte blijven?