WUR start onderzoek om voedingseiwitten uit bierbostel te halen

28 september 2020
Foto: Wikimedia

Nederlandse brouwerijen produceren jaarlijks zo'n 0,5 miljoen ton bierbostel. Dit restproduct van mout bevat veel eiwitten en wordt nu voornamelijk gebruikt voor veevoer. Bierbrouwer Heineken, veevoerfabrikant Duynie en Wageningen University & Resource (WUR) zijn een driejarig onderzoek gestart om deze voedingseiwitten uit de bierbostel te halen zodat het gebruikt kan worden voor nieuwe producten. Dat meldt Resource.

Onderzoekers van Wageningen Food and Biobased Research hebben een nieuw proces ontwikkeld waarbij de eiwitfractie kan worden gebruikt als voedsel, waardoor de eiwitten zeven keer zoveel opleveren. Het lastigste hierbij was het isoleren van de eiwitten. De onderzoekers hebben nu een methode ontwikkeld om de eiwitten los te maken van de vezels. Hiermee kunnen ze 90 procent van het eiwit uit bierbostel isoleren.

Zuiveringsproces

Het probleem hierbij is dat dit eiwitextract nog andere voedingsbestanddelen als suikers en mineralen bevat. Met het huidige zuiveringsproces daalt de opbrengst met zo'n 25 procent. De onderzoekers willen dit proces verder optimaliseren zodat de opbrengst stijgt naar 80 procent. 

Industriële schaal

Terwijl de Wageningse onderzoekers bezig zijn met het verfijnen van dit proces, concentreert Duynie zich op het opschalen naar industriële schaal. Het doel is om duizenden kilo's bierbostel per uur om te kunnen zetten naar voedingseiwitten. "Duynie wil er een eiwitrijk drankje mee maken, maar ‘je kunt de eiwitten ook gebruiken voor de productie van vleesvervangers of vegan kaas", zegt onderzoeker Carl Safi in Resource.

Bron: Resource

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?