Zelf historische drankjes maken

Clairet

In het recent verschenen boekje "Punch, kandeel en clairet" staan recepten voor 18e en 19e eeuwse likeuren en frisdranken; heerlijke drankjes met een historische twist. 

In de 18e en 19e eeuw waren andere dranken dan bier en wijn weinig verkrijgbaar. Veel mensen maakten daarom vaak zelf sterke drank van wat er in eigen boomgaard of moestuin groeide. De smakelijke resultaten hiervan werden opgeschreven en bewaard in notitieboekjes die in sommige gevallen de eeuwen overleefden. De originele historische recepten uit deze handgeschreven bronnen zijn terechtgekomen in "Punch, kandeel en clairet" waar de auteur ze voorzien heeft van een moderne bewerking voor de 21e eeuw en korte historische achtergronden: wanneer werd het drankje gedronken, hoe kwam men aan de ingrediënten, wie maakte het drankje? 

Een van de favoriete recepten van de auteur, vinoloog Mariëlla Beukers, is de clairet: een fisse fruitdrank. Ter ere van het verschijnen van "Punch, kandeel en clairet" heeft Distilleerderij De Pronckheer een oplage van 75 flesjes gebrouwen die te koop zijn in combinatie met het boekje, of los. De clairet wordt 18 oktober gelanceerd maar is al te reserveren!

Dossiers
Lees ook
Champagnebaas vervalst de geschiedenis

Champagnebaas vervalst de geschiedenis

Foto: Wikimedia Niet de Fransen, maar de Engelsen ontdekten de champagne. Dat beweert Pierre-Emmanuel Taittinger, die aan hoofd staat van het Franse champagnemerk Taittinger, in een interview met Le Figaro. “Zij waren eerst”, aldus Taittinger. “Maar het was wel per vergissing.” Door Annika de Jong - Foodlog De Britse en Belgische pers nemen het nieuws...

Boeken over wijn

Boeken over wijn

De afgelopen weken zijn er twee boeken over wijn verschenen. Half oktober verscheen De wijnkaart, alsjeblieft waarin de wereld van wijn in kaart is gebracht. Een week later verscheen het boek De Grote wijnfamilies. Hierin neemt Master of wine Fiona Morrison de lezer mee naar de wijngaarden van de tien beroemdste wijnfamilies. De wijnkaart, alsjeblieft De...

Pineut introduceert doe-het-zelf-likeur Ruwe Bolster

Pineut introduceert doe-het-zelf-likeur Ruwe Bolster

Femke van der Kuijp en Marlies van Iterson van Food in Concept bedachten de doe-het-zelf-likeuren van Pineut. Hiermee kunnen consumenten zelf hun likeur maken. Dit najaar presenteert Pineut de nieuwe special: Ruwe Bolster. Ruwe Bolster De fles van Ruwe Bolster is gevuld met walnoten, abrikozen en rietsuiker. De consument vult deze aan met 500ml jonge...