Zelf historische drankjes maken

4 oktober 2019

In het recent verschenen boekje "Punch, kandeel en clairet" staan recepten voor 18e en 19e eeuwse likeuren en frisdranken; heerlijke drankjes met een historische twist. 

In de 18e en 19e eeuw waren andere dranken dan bier en wijn weinig verkrijgbaar. Veel mensen maakten daarom vaak zelf sterke drank van wat er in eigen boomgaard of moestuin groeide. De smakelijke resultaten hiervan werden opgeschreven en bewaard in notitieboekjes die in sommige gevallen de eeuwen overleefden. De originele historische recepten uit deze handgeschreven bronnen zijn terechtgekomen in "Punch, kandeel en clairet" waar de auteur ze voorzien heeft van een moderne bewerking voor de 21e eeuw en korte historische achtergronden: wanneer werd het drankje gedronken, hoe kwam men aan de ingrediënten, wie maakte het drankje? 

Een van de favoriete recepten van de auteur, vinoloog Mariëlla Beukers, is de clairet: een fisse fruitdrank. Ter ere van het verschijnen van "Punch, kandeel en clairet" heeft Distilleerderij De Pronckheer een oplage van 75 flesjes gebrouwen die te koop zijn in combinatie met het boekje, of los. De clairet wordt 18 oktober gelanceerd maar is al te reserveren!

Altijd op de hoogte blijven?