Zoektocht naar Bierspecialist in de Horeca gestart

1 juni 2021 Redactie BeverageNL
Editie 2019 (foto: Entree)

De zoektocht naar de Bierspecialist in de Horeca 2021 is begonnen. Deze wedstrijd voor horecamedewerkers heeft als doel de bierbeleving in de Nederlandse horeca op een hoger plan te brengen. 

De organisatie van de wedstrijd is in handen van horeca uitzendbureau Mise en Place en horecavakblad Entree. “Bier is zo’n fantastisch product en de keuze in biertypen is zo groot, dat vakmanschap op het gebied van bier in de horeca meer aandacht moet krijgen”, zegt juryvoorzitter Charles van Goch, ceo van Mise en Place. “Voor brouwers en horecaondernemers is het van belang dat er in de horeca mensen werken die de bierbeleving van de gasten onvergetelijk maken’" vult Gerard Molenaar, biersommelier bij Entree en vice- juryvoorzitter aan. De competitie moet mensen enthousiasmeren nog beter te presteren. “De winnaar moet een inspiratiebron zijn voor andere horecamedewerkers”, zegt Van Goch.

De Wedstrijd

Via een videopitch selecteert de jury dertig  kandidaten die op 20 september, tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam, voor een vakkundige jury mogen laten zien wat ze kunnen. Ze worden de hele dag getest op alle facetten, van schenken, tappen en presenteren tot theoretische kennis en advies voor foodpairing. 

Hierna blijven er tien kanshebbers voor de titel Bierspecialist in de Horeca. De jury bezoekt hen op hun werklocatie en bepaalt de winnaar. Deze wordt bekend gemaakt tijdens het grote Entree Awards gala, eind november in Theater Amsterdam.

Winnaar eerste editie

Richard Moerkerk van Proeflokaal De Boom in Alkmaar won de eerste editie van deze wedstrijd in 2019. Hij nam de prijs in ontvangst in een vol Theater Amsterdam. "Ik was, en ben, enorm trots op de winst en het winnen op zo’n groot podium. Het gevoel om voor een zaal vol mensen te staan is niet te beschrijven. Zo gaaf! De eerste nachten heb ik amper geslapen want mijn telefoon bleef maar gaan voor interviews op radiozenders, voor kranten en magazines. En ik kreeg felicitaties van collega’s, brouwers en mensen uit de horeca, bierwereld en gasten. Tot twee en halve maand na de gala avond ben ik élke dag gefeliciteerd, gasten wilden in De Boom met me op de foto en ik word nog steeds op straat aangesproken. De impact was dus echt overweldigend. Onwijs leuk om mee te maken!" 

Moerkerk zit dit jaar in de jury en adviseert iedere horecamedewerker met passie voor bier om mee te doen. “Door mee te doen aan deze wedstrijd krijgt het specialisme ‘bier’ in de horeca een extra impuls en aandacht. Schrijf je dus in!”

De jury 

De jury bestaat uit ervaren experts op het gebied van bier en horeca:

  • Arvid Bergström (Proef Bier, biersommelier, auteur)
  • Hans Glandorf (coryfee bierhoreca, op persoonlijke titel)
  • Puck Kerkhoven (foodjournalist, redacteur Entree, auteur Bier & Food)
  • Bart van Kleef (namens CRAFT)
  • Fiona de Lange (biersommelier, cicerone, zytholoog, auteur)
  • Richard Moerkerk (Bierspecialist in de horeca 2019, gastjurylid)
  • Henri Reuchlin (biersommelier, cicerone, coördinator StiBON)
  • Fedor Vogel (hoofdredacteur/uitgever Bier! Magazine)
  • Lucie Wigboldus (directeur Nederlandse Brouwers)
  • Pepijn van der Waa (BierTalent, Brewtaste, Nederlands Kampioen biersommelier)

Bestuur Bierspecialist in de horeca:

  • Charles van Goch (Mise en Place, juryvoorzitter)
  • Tom de Lepper (horecaondernemer, Stadsbrouwerij Maastricht)
  • Gerard Molenaar (biersommelier Entree Magazine, vice-juryvoorzitter)
  • Mike Velleman (uitgever Entree Magazine)

Meer informatie

Alle informatie over de wedstrijd is te vinden op www.entreemagazine.nl/bierspecialist. Hier kunnen horecamedewerkers zich ook inschrijven. Ook staat er interview met Richard Moerkerk.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?