Zorgen om de Australische wijnoogst

Wijndruif_Pixabay

Afbeelding: Pixabay

De grote bosbranden die de afgelopen maanden woedden in Australië hebben mogelijk invloed op de wijnoogst van 2020. Hoewel de meeste wijngaarden aan het vuur ontsnapten, zijn de wijndruiven misschien besmet door de neergeslagen rook. Dat meldt Bloomberg.

De branden verwoesten meer dan 10 miljoen hectare grond. Bijna een kwart miljoen Australiërs moest vluchten voor het buur en er kwamen zeker 27 mensen om het leven. Ook de gevolgen voor de natuur zijn desastreus. Volgens schattingen zijn er zo'n 1 miljard dieren gestorven. 

Op het eerste gezicht lijkt de wijnproductie er redelijk vanaf te komen. Er brandden wat wijngaarden af in de Adelaide Hills, New South Wales en Victoria. Maar volgens Tony Battaglene, CEO bam Australian Grape en Wine, betreft dit 1 procent van de Australische wijngaarden. Maar hij maakt zich zorgen over de effecten van de rook. 

Neergeslagen rook

Door de neergeslagen rook kunnen de druiven onaangename smaken ontwikkelen of gaan ruiken naar as of natte sigaar vertelt hij aan Bloomberg. Dit weten de wijnbouwers pas als de druiven beginnen te rijpen. Wetenschappers van de Australische La Trobe University werken aan een tool waarmee wijnbouwers de schade zo snel mogelijk vast kunnen zetten.

De oogst van 2020 stond al onder druk door de droogte. Battaglene verwacht dat de oogst minder zal zijn dan de 1,73 ton die in 2019 werd geoogst. Het kan zelfs dalen tot 1,6 miljoen ton, denkt hij. 

 

Dossiers
Lees ook
Franse regering verhoogt steun wijnsector tot 250 miljoen

Franse regering verhoogt steun wijnsector tot 250 miljoen

De Franse regering maakt 80 miljoen euro vrij om de wijnboeren te steunen. In mei werd al 170 miljoen euro toegezegd aan de zwaar getroffen sector. Hiermee komt de totale staatssteun op 250 miljoen euro. Dit wordt vooral gebruikt om van de onverkochte wijn handgel en biobrandstof te maken.

Zo combineer je wijn en eten

Zo combineer je wijn en eten

Welke wijn kies je bij een visgerecht? En welke wijn drink je bij een vleesgerecht of bij de barbecue? En welke wijn past goed bij een dessert? Met het nieuwe boek Wijnfestijn legt wijnkenner Maarten van den Dries uit welke wijn bij welk gerecht past.

Wijn uit Achterhoek beschermd streekproduct

Wijn uit Achterhoek beschermd streekproduct

Acht wijnen uit de Achterhoek zijn een erkend streekproduct geworden. Dit komt omdat de Europese Commissie de streek rond Winterswijk heeft erkend als wijnregio. De wijnen uit deze streek hebben hierdoor de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) gekregen.