Zorgen om de Australische wijnoogst

27 januari 2020
Afbeelding: Pixabay

De grote bosbranden die de afgelopen maanden woedden in Australië hebben mogelijk invloed op de wijnoogst van 2020. Hoewel de meeste wijngaarden aan het vuur ontsnapten, zijn de wijndruiven misschien besmet door de neergeslagen rook. Dat meldt Bloomberg.

De branden verwoesten meer dan 10 miljoen hectare grond. Bijna een kwart miljoen Australiërs moest vluchten voor het buur en er kwamen zeker 27 mensen om het leven. Ook de gevolgen voor de natuur zijn desastreus. Volgens schattingen zijn er zo'n 1 miljard dieren gestorven. 

Op het eerste gezicht lijkt de wijnproductie er redelijk vanaf te komen. Er brandden wat wijngaarden af in de Adelaide Hills, New South Wales en Victoria. Maar volgens Tony Battaglene, CEO bam Australian Grape en Wine, betreft dit 1 procent van de Australische wijngaarden. Maar hij maakt zich zorgen over de effecten van de rook. 

Neergeslagen rook

Door de neergeslagen rook kunnen de druiven onaangename smaken ontwikkelen of gaan ruiken naar as of natte sigaar vertelt hij aan Bloomberg. Dit weten de wijnbouwers pas als de druiven beginnen te rijpen. Wetenschappers van de Australische La Trobe University werken aan een tool waarmee wijnbouwers de schade zo snel mogelijk vast kunnen zetten.

De oogst van 2020 stond al onder druk door de droogte. Battaglene verwacht dat de oogst minder zal zijn dan de 1,73 ton die in 2019 werd geoogst. Het kan zelfs dalen tot 1,6 miljoen ton, denkt hij. 

 

Altijd op de hoogte blijven?