Belgische wijnboeren maken zich zorgen na overstromingen

Wijngaard_Jill Wellington/Pixabay

Foto: Jill Wellington/Pixabay

Belgische wijnboeren vrezen dat 2021 een slecht wijnjaar voor hen wordt. Door de grote hoeveelheid neerslag en de overstromingen is de grond te vochtig en dat is slecht voor druif. De wijnboeren vrezen dat ze misschien maar de helft de productie van de afgelopen drie goede wijnjaren halen. Dat meldt De Tijd.

De meeste wijngaarden liggen wat hoger en kwamen daardoor niet onder water te staan. Maar na een natte lente was de grond al nat en dat is door de vele regen van afgelopen weken en de overstromingen alleen maar erger geworden. Maar de hoge vochtigheid van de grond verhoogt te kans op schimmels. "Druiven houden niet van natte voeten. Dat veroorzaakt meeldauw, witziekte of grijsrot", zegt Jeannette van der Steen van het domein Bon Baron aan de oever van de Maas in De Tijd.

Wijnproductie

Patrick Nijs van de Wijnfaktorij verwacht dat de 1,5 miljoen liter wijn die de wijnboeren de afgelopen jaren produceerden niet gehaald gaat worden. De productie kan volgens hem zelfs terugvallen tot de helft. Hij denkt dat de Belgische wijnbouwers hun werkwijze moeten aanpassen. Ze produceren nu vaak nog op de traditionele manier, maar dat is lastig met de weersveranderingen van de afgelopen jaren. 

Nederlandse wijnboeren

Ook in het Nederlandse deel van Limburg was er sprake van veel wateroverlast. Reden voor Nu.nl om een rondje te maken langs vier wijnbouwers in Zuid Limburg. Zij lijken veel minder last te hebben gehad. "We hebben wel even moeten poetsen en moeten onze plantjes nu slachtofferhulp geven, maar we verwachten niet dat er veel wijn verloren zal gaan", zegt Stan Beurskens van wijngaard Sint-Martinus in Vijlen tegen Nu.nl. 

In het zwaargetroffen Duitsland is de situatie minder positief. Daar kwamen verschillende wijngaarden wel onder water te staan en verloren wijnboeren de complete oogst. In een reportage van RTL Nieuws laat Jeroen Akkermans de schade in het Duitse Dernau zien.

 

Dossiers
Lees ook
Wijngaard Open Dag 2021 nadert

Wijngaard Open Dag 2021 nadert

De eerste zit er al op, maar er staan deze maand nog vier Wijngaard Open Dagen in het verschiet. Tientallen wijngaarden in heel Nederland openen hun deuren weer voor het grote publiek. Op 4 september was er al een Wijngaard Open Dag, maar op 18, 19, 25 en 26 september zijn er nog vier. Bij bijna 40 wijngaarden kunnen geïnteresseerden onder het...

PLUS start met online wijnwebshop

PLUS start met online wijnwebshop

Supermarktketen PLUS start met een online wijnwebshop. Hiermee wil de supermarkt wijnliefhebbers een assortiment van kwalitatieve wijnen aanbieden voor een goede prijs met het gemak van thuisbezorging.

Online verkoop bijzondere wijnen via Vintrado

Online verkoop bijzondere wijnen via Vintrado

Onlangs startte het platform Vintrado. Hiermee kunnen particuliere of professionele wijnkeldereigenaren online hun wijn verkopen. Vintrado, dat is opgericht door wijnprofessionals en specialisten op het gebied van ICT, bevindt zich nog in de opstartfase. Momenteel worden er meer dan 500 wijnen aangeboden met verkoopprijzen van 10 tot 700 euro.