Zullen we het gezellig houden?

31 mei 2021 Pixabay
Foto: Pixabay

Verschillende politieke partijen willen prijsmaatregelen voor alcoholische dranken, zoals minimumprijzen en hogere accijnzen. SpiritsNL en KVNW, de brancheverenigingen voor gedistilleerd en wijn, hebben daarover een brief gestuurd naar informateur Mariëtte Hamers met de boodschap:  "De sector is gehavend. Horeca en leveranciers hebben tijd nodig om te herstellen van de coronacrisis." Daarnaast willen de organisaties de branche een hart onder de riem te steken met het onderstaande artikel.

2020 gaat voor velen de boeken in als een draak van een jaar. Het coronavirus en de maatregelen om het virus in te dammen hebben er hard ingehakt bij de horeca: Restaurants, café’s en hotels zijn lange tijd potdicht geweest en kunnen voorlopig nog geen volledige omzet draaien. Het grote herstellen van de sector wordt pas in 2022 verwacht, zo voorspelt ING. Dit raakt niet alleen horeca-ondernemers, maar ook al hun zakelijke partners: distilleerderijen, importeurs en wijnhandelaren zien een groot deel van hun afzet wegvallen. Tegelijkertijd zinspeelt Den Haag op nog meer financiële klappen voor de sector. Een slechtere timing daarvan is moeilijk voor te stellen.

Verschillende politieke partijen willen midden in deze ongekende crisis een belastingverzwaringen voor alcohol. Hoe het zo ver gekomen is? Sommigen noemen de preventie van problematische alcoholconsumptie als reden, anderen het spekken van de staatskas. Om die redenen willen meerdere partijen de accijnzen van drank verhogen. Er zijn ook partijen die verdere prijsmaatregelen willen, zoals minimumprijzen voor alcohol, boven op de beperkingen in kortingsaanbiedingen die al gaan komen.

De horeca is een van de zwaarst door corona getroffen sectoren. De omzet daalde afgelopen jaar met 34 procent. Dat is de grootste afname ooit gemeten. Als vanzelfsprekend daalde de afzet van drankenproducenten- en handelaren mee. De verliezen zijn zó groot dat jaren winst nodig zijn voordat er weer kan worden geïnvesteerd. Dat vraagt om coulance en geduld en niet om een financiële trap na.

Binnenkort kunnen we eindelijk weer met onze vrienden en geliefden genieten van een heerlijke cocktail of een goed glas wijn. En hoewel veel ondernemers het water nu nog aan de lippen staat, komen de horeca en drankensector er binnen een paar jaar wel weer bovenop. Maar daar is wel ruimte voor nodig. Daarom vraagt de drankensector ‘politiek Den Haag’ om die ruimte ook te geven. Verreweg de meeste mensen genieten van hun glas wijn of borrel en drinken met mate. Mensen verantwoord laten drinken dwing je niet af door prijzen te verhogen. Laten we het gezellig houden, en niet uitgerekend nu met belastingverhogingen en andere prijsmaatregelen op de proppen komen!

Altijd op de hoogte blijven?