Tegenvallende halfjaarresultaten Lucas Bols

Drankproducent Lucas Bols heeft het afgelopen halfjaar (april t/m september) minder jenever en vieux verkocht. De totale opbrengst bedroeg 47,8 miljoen euro, wat een verlaging van 2 procent betekent ten opzichte van vorig jaar. De verkopen van de lokale merken daalden met 11,1 procent op jaarbasis.

Naast de tegenvallende verkopen had Lucas Bols ook last van importrestricties in West-Afrika. De verkopen in de Verenigde Staten en China zijn volgens de drankenproducent echter wel stevig gestegen. Volgens topman Huub van Doorne is de onderneming erin geslaagd het bedrijfsresultaat te stabiliseren ondanks moeilijkere marktomstandigheden in opkomende markten.

Lucas Bols verwacht voor de tweede helft van het gebroken boekjaar een verdere toename van de omzetgroei van zijn wereldwijde merken. De prestaties van regionale merken, zoals de Hollandse jenevers en vieux en onder meer Pisang Ambon en Coebergh, blijven waarschijnlijk onder druk staan. Naar verwachting zullen wisselkoerseffecten bovendien voor een negatieve effect van zo’n 1,2 miljoen euro zorgen op het bedrijfsresultaat in het hele jaar.

Het aandeel van Lucas Bols was dinsdagochtend 20 november in de vroege handel de grootste daler in de AScX-index aan het Damrak. Lucas Bols noteerde omstreeks 9.30 uur 6,7 procent in de min op 16,05 euro.

Bronnen: De Telegraaf/De Tijd/Lucas Bols
Foto: Lucas Bols