Tips voor de perfecte foodpairing van brood en bier

Robert van BeckhovenBrood en bier gaan goed samen. Bij de juiste combinatie van brood en bier versterken de smaken elkaar. Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven en biersommelier Fiona de Lange geven tips voor de perfecte foodpairing van bier en brood.

Voor beide producten zijn hoogwaardige ingrediënten essentieel. Bier dat is gebrouwen van hele goedkope mouten heeft een lege dunne smaak. Dat geldt ook voor brood. Robèrt van Beckhoven: “Een van de geheimen achter de volle smaak van ons brood is desem. Desem is een natuurlijk rijsmiddel, gemaakt van niets meer dan bloem en water. Duizenden jaren geleden bakten de Egyptenaren al brood met desem.”

Bier&brood-pairing

De basis van een goede bier&brood-pairing is dan ook goed brood en goed bier. Daarnaast is de smaak belangrijk. Een overeenkomstige smaak tussen bier en brood versterkt de smaakbeleving van beiden. Wat zijn nou goede combinaties?

Witbrood, ciabatta of stokbrood
Deze soorten brood gaan goed samen met blond bier of pilsener. De lichtgranige smaken van het bier en het brood versterken elkaar. Combineer een ciabatta, wit stokbrood of witbrood bijvoorbeeld met Hertog Jan Pilsener, Bavaria, Gulpener, La Trappe Puur, Leffe Blond, Gouverneur Blond of Val-Dieu Blond.

Donker brood
Combineer donker brood met donker bier zoals dubbel, gerstewijn, schwarzbier of donkere winterbieren. Donker abdij brood, roggebrood, volkorenbrood of volkoren stokbrood gaat bijvoorbeeld goed samen met Leffe bruin, Jopen Jacobus RPA, Westmalle Dubbel, Delirium Nocturnum of Bush Nuit.

Zuurdesembrood
Broden met zuurdesem combineren goed met bieren met een lichtzuurtje, zoals wit- of weizenbier, geuzes of lambieken. Deze combinatie geeft een frisse beleving en eet makkelijk weg. Combineer zuurdesembrood bijvoorbeeld met Hoegaarden wit, Erdinger Hefeweizen, Orval, Oude Geuze Boon of Mort Subite.

Brood met toppings of specerijen
Kruiden en specerijen worden versterkt door hoppige bieren. Denk bijvoorbeeld aan Jopen Mooie Nel, Gaia Oedipus, Leffe Royale Cascade IPA, Goose Island IPA of Duvel Tripel Hop.

Meer weten over de foodpairing van bier en brood? Lees dan het complete artikel in More than Drinks 2-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.