Vinites presenteert selectie wijnen op Dranken Pakket Expo

2 september 2018

Vinites_logo Op de Dranken Pakket Expo presenteert leverancier Vinites een selectie uit hun brede assortiment. Er worden wijnen van diverse continenten gepresenteerd, met duidelijk voldoende ruimte voor de Italiaanse roots van Vinites.

Argiolas, Sardinië, Italië

Op ongeveer 20 kilometer ten noorden van Cagliari bevinden zich de wijngaarden van het Wijnhuis Argiolas. Het zachte klimaat in combina­tie met de vruchtbare bodem maken het leven en de wijnen hier zeer aangenaam. Het huis is opgericht in 1937 door Antonio Argiolas. Zijn twee zonen, Franco en Giuseppe,  volgden hun vader op. Het wijnhuis wordt inmiddels geleid door de derde generatie: Antonio, Francesca & Valentina Argiolas.

Vinificatie van de inheemse druivenrassen als Cannonau en Monica vindt tegenwoordig op een moderne wijze plaats. Argiolas bezit wijngaarden in verschillende DOC gebieden en produceert zowel droge witte als rode wijnen. Buiten de bekende Cannonau di Sardegna brengen zij ook een rode Monica di Sardegna, een witte Nuragus di Cagliari en een eveneens witte Vermentino di Sardegna op de markt. Allemaal wijnen op basis van eigen, Sardijnse druivenrassen, dus met een heel eigen karakter. Door constante vernieuwing en investeringen in het eigen bedrijf worden de wijnen van Argiolas beschouwd als de top van Sardinië.

Selectie tijdens Dranken & Pakket Expo Houten 2018: Vermentino di Sardegna doc ‘Merì’ 2017 en Carignano del Sulcis doc ‘Cardanera’ 2016.

Pio Cesare, Piemonte, Italië

Het huis Pio Cesare is een van de klassieke producenten van de streek. Gevestigd in Alba, de ‘wijnhoofdstad’ van deze regio, en opgericht in 1881 door Cesare Pio. Zijn naam is in omgekeerde volgorde behouden gebleven als de naam van dit handelshuis en familiebedrijf. Het is nog altijd in familiehanden, want aan het hoofd staat Pio Boffa, de achterkleinzoon van de oprichter.

Pio Cesare is altijd een handelshuis geweest, dat de druiven op contract betrok bij wijnboeren uit de streek. Pio Boffa heeft besloten dat het voor de kwaliteit van de wijnen een goede zaak is om ook zelf wijngaarden in bezit te hebben. In de loop der jaren heeft hij dan ook een aantal wijngaarden aangekocht, vooral in de befaamde gebieden Barolo en Barbaresco. Het wijngaardbezit is inmiddels meer dan 45 hectare groot, en brengt een paar van de mooiste wijnen van het huis voort, met als toppers een paar aparte wijngaard-cuvées. Deze worden alleen op de markt gebracht in de goede jaren.

Selectie tijdens Dranken & Pakket Expo Houten 2018: Gavi docg ‘Pio Cesare’ 2017 en Barbera d’Albla doc ‘Pio Cesare’ 2016

Barone Ricasoli, Toscane, Italië

Vanuit hun familiekasteel hebben de Ricasoli’s een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Italië. Niet alleen in politiek en cultureel opzicht maar ook aan de ontwikkeling van de wijnbouw in het Chiantigebied. Niet voor niets worden zij beschouwd als de oudste wijnfamilie ter wereld. De huidige baron is van de 32e generatie in successie. Er mag hier in Toscane van alles zijn gebeurd, oorlogen gevoerd, maar altijd gingen de Ricasoli’s onverstoorbaar door met het verbouwen van hun druiven en olijven. In de loop der eeuwen werd de wijnbouw steeds belangrijker voor het Castello di Brolio en de reputatie van de wijnen verspreidde zich steeds verder. De eerste export van 14 vaten Brolio-wijn vond reeds in 1690 plaats en was bestemd voor Amsterdam.

De glorie van Castello di Brolio verbleekte enigszins toen het in de jaren zestig van de afgelopen eeuw verkocht werd aan een grote drankenmultinational en naderhand nog werd doorverkocht. Men zag het bedrijf als productiemachine, waarbij vooral kwantiteit op de voorgrond stond. Francesco Ricasoli kon, ondanks een carrière als topfotograaf, uiteindelijk de drang niet weerstaan. Hij wilde toch de meer dan 850-jarige familietraditie voortzetten. Hij kocht het bedrijf begin jaren ’90 terug. Geheel in stijl van zijn voorvader, de IJzeren Baron, regeert hij met harde hand en heeft maar één doel voor ogen: absolute kwaliteit. Hij huurde daarom de kennis en de ervaring in van een beroemd oenoloog, Carlo Ferrini. Wijngaarden werden herplant met betere druiven, die een lagere opbrengst combineren met een hogere kwaliteit. Ook in de kelders werden kosten noch moeite gespaard. Barone Ricasoli beseft als geen ander dat het Castello di Brolio, het oudste wijnhuis ter wereld, zich ─ook volgens zijn concurrenten en collega’s─ op de beste gronden van Chianti Classico bevindt. De meest recente oogsten tonen aan dat de wijnen van Castello di Brolio zich weer bevinden waar ze thuishoren: aan de top van de streek.

Selectie tijdens Dranken & Pakket Expo Houten 2018: Chianti Classico docg ‘Brolio’ 2016 en Chianti Classico docg Riserva ‘Brolio’ 2014

Bodegas José Pariente, Rueda, Spanje

De wijngaarden van José Pariente liggen in het hart van de Rueda-appellatie, op een hoogvlakte op 750 meter boven zeeniveau. De grond is er vlak en steenachtig en is onderhevig aan een hard landklimaat. In dit wijnlandschap met eeuwenoude geschiedenis zijn de Verdejo-wijnstokken diepgeworteld. De Verdejo is een inheemse variëteit die met inzet en toewijding gecultiveerd wordt om witte wijnen van grote elegantie, frisheid en complexiteit van te maken. In het verhaal van dit wijnhuis staat familie centraal en komen traditie en de passie voor goede wijn samen.

De geschiedenis van deze wijnmakerij gaat terug naar de vader van de huidige wijnmaakster Victoria Pariente, José Pariente. In de jaren zestig begon José Pariente met het produceren van ambachtelijke witte wijnen van druiven met een uitzonderlijke kwaliteit: de Verdejo druiven uit de Rueda-wijngaarden. Hij hield een nauwgezette wijze van wijnbouw aan en had vertrouwen in zijn bodem, in kwaliteit en in de plezier om wijn te maken. José's wens om grootse witte wijnen te produceren, is ook tegenwoordig nog de raison d'être van het wijnhuis dat in 1998 door zijn dochter Victoria Pariente is opgericht. Onder de leiding van Victoria en samen met haar echtgenoot, Ignacio Prieto, en haar twee kinderen, Martina en Ignacio Prieto Pariente, is de bodega uitgegroeid tot een grote naam in de Rueda. Met een passie voor innovatie en door gebruik te maken van de meest geavanceerde technologieën, maakt Bodegas José Pariente vijf uiteenlopende witte wijnen. Vijf unieke uitingen van het temperament van het terroir en tegelijkertijd een expressie van het feit dat de familie het land, de wijnstokken en de variëteiten waarmee men werkt én de kunst van het maken van wijn prefect begrijpt.

Selectie tijdens Dranken & Pakket Expo Houten 2018: Verdejo Ruedo DO ‘José Pariente’ 2017 en Sauvignon Blanc Rueda DO ‘José Pariente’ 2016

Francis Ford Coppola, Californië, USA

Waar wijn vroeger het exclusieve terrein was van wijnboeren, is het nu ook de speeltuin geworden van beroemdheden met een passie voor wijn. Regisseur Francis Ford Coppola, met grootse films op zijn naam als Apocalypse Now, is echter een wijnliefhebber van het eerste uur. Voor hem was de beslissing om een wijnbedrijf te kopen in het befaamde wijngebied Napa Valley dan ook een logisch gevolg van deze passie voor wijn. Eigenlijk was Coppola in 1975 op zoek naar een huis voor de zomermaanden, waar hij in de kelder wat wijn kon maken, zoals zijn grootouders ooit ook deden. Het maken van wijn is een traditie in de familie van Coppola gedurende verschillende generaties. Agostino Coppola, de grootvader van Francis Ford Coppola, maakte wijn in de kelder van zijn flatgebouw in New York. Hij gebruikte daarbij cementen vaten die hij zelf had gebouwd. Geen bijzondere wijnen, maar heerlijke wijnen voor elke dag, die iedereen lekker vond.

Bij zijn zoektocht stuitte Francis Coppola op Inglenook, een bijzonder estate in Rutherford, het deel van Napa Valley waar de Cabernet-Sauvignon perfect gedijt. Hij raakte gefascineerd door de geschiedenis van dit bedrijf en zijn oprichter, Gustave Niebaum. Gustave Niebaum was een klassieke immigrant, die al op jonge leeftijd rijk werd door de handel in bont uit Alaska. Hij besloot niet te gaan rentenieren, maar om zijn fortuin te gebruiken voor het opzetten van een wijnbedrijf in Napa Valley, in 1880.

Francis Ford Coppola herkende zich in deze geschiedenis van een succesvolle immigrant, en ter ere van zijn oprichter doopte hij zijn nieuw verworven estate de Niebaum-Coppola estate winery. Vervolgens spande hij zich in om alle wijngaarden terug te kopen die ooit tot het bijzondere estate hadden behoord, een operatie die jaren vergde. Op het moment dat zijn werk voltooid was en ook het wijnmaken op het oude château –want dat was het in feite, een wijnbedrijf in de oude Franse traditie, maar dan in Californië- werd het tijd om weer nieuwe wegen in te slaan. Het bedrijf werd opgesplitst en omgedoopt. Het wijnbedrijf in Napa, dat wijnen produceert van de eigen wijngaarden werd genoemd naar zijn beroemdste wijn, de Rubicon, dus gaat nu door het leven als Rubicon Estate, een producent van absolute topwijnen.

De andere wijnen kregen een eigen onderkomen in Geyserville, Sonoma County, in de Rosso & Bianco Winery. Daar worden de wijnen sinds de jaargang 2006 gemaakt onder de naam Diamond Collection en Rosso & Bianco, uiteraard als echte Coppola wijnen, met dezelfde hoge kwaliteitseisen. De ingebruikname van deze nieuwe winery, met alle moderne technieken, heeft geleid tot een extra stap vooruit in de kwaliteit van de wijnen onder het Diamond label. Voor dit label wordt gewerkt met druiven uit de gehele kuststrook van Californië, waar ze worden aangekocht bij telers met wie langlopende contracten zijn afgesloten, zodat er de zekerheid is van een vaste en betrouwbare kwaliteit. Er is voortdurend overleg tussen wijnmakers en telers, om alle details van het wijngaardbeheer te regelen en om het exact juiste moment voor de pluk te bepalen. De wijnmakers lopen regelmatig door de wijngaarden, om met de toeleveranciers te overleggen en om het fruit zelf te proeven, uiteraard om de rijpheid en de smaak van de druiven te controleren. Want alle beslissingen zijn gebaseerd op de smaak van de druiven, niet op grond van de technische gegevens. Het is daarmee een reeks wijnen geworden die een perfecte afspiegeling is van de veelzijdigheid en de kwaliteit die Californië met zijn wijnen en druiven weet te bieden.

Selectie tijdens Dranken & Pakket Expo Houten 2018: Chardonnay Diamond Collection ‘Gold Label’ 2016, Zinfandel Diamond Collection ‘Red Label’ 2015 en Sonoma County Chardonnay ‘Director’s’ 2015 – special edition, meer informatie op de Vinites stand.

Dr More than Drinks_Dranken Expo 2018_logo groot anken Pakket Expo 2018

Vinites is een van de exposanten op de Dranken Pakket Expo 2018. Op deze beurs vinden drankendetailhandelaren alle producten en diensten die ze nodig hebben om zich als specialisten te kunnen profileren voor de consument met smaak. Dranken Pakket Expo 2018 vindt dit jaar plaats op 9 en 10 september in Expo Houten.

Lees alles over de Dranken Pakket Expo in ons dossier.

   

Altijd op de hoogte blijven?