Wereldberoemde whisky-collectie in Zagatti Museum

De ruim 3000 zeer bijzondere whisky flessen van de vermaarde Zagatti-collectie zijn vanaf 9 oktober tentoongesteld in het nieuwe Zagatti museum in Sassenheim.

De 83-jarige Italiaan Valentino Zagatti verzamelde in de afgelopen vijftig jaar ruim 3000 bijzondere flessen whisky bij  elkaar, waaronder enkele zeer zeldzame exemplaren zoals een fles uit 1843 en drie unieke flessen Parkmore malt whisky, waarvan de distilleerderij al in 1930 is gesloten. Zagatti verloor al op 12-jarige leeftijd zijn zicht. Hij heeft zijn verzameling dus nooit zelf gezien, vandaar dat de collectie officieel de naam The Unseen Valentino Zagatti Collection heeft gekregen.

Gezien zijn hoge leeftijd besloot Zagatti enkele jaren geleden dat het tijd was de collectie van de hand te doen. Scotch Whisky International (SWI), het Nederlandse bedrijf dat is gespecialiseerd is in whiskybeleggingen, heeft in 2015 een groep van twintig beleggers bij elkaar gebracht om samen de Zagatti-collectie aan te kopen voor een onbekend bedrag. De beleggingsgroep kan de verzameling voorlopig echter niet verhandelen want Zagatti stelde bij de verkoop van zijn levenswerk als voorwaarde dat deze in een museum moet worden ondergebracht, tenminste tien jaar bij elkaar moet blijven en pas na vijf jaar mag worden doorverkocht.

De Zagatti-collectie is op aanvraag of tijdens een maandelijkse openingsdag te bewonderen bij Scotch Whisky International aan de Industriekade 18A in Sassenheim.

Bron: Scotch Whisky International
Foto: Scotch Whisky International