Wijn na bier geeft toch geen plezier

wijn na bier“Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier. Het is een bekend gezegde. Het maakt alleen niets uit of je de avond met wijn of bier eindigt. De kater de dag erna blijft hetzelfde. Dat is de conclusie van onderzoekers van de Duitse Witten/Herdecke Universiteit, zo meldt de BBC.

Aan het onderzoek deden 90 studenten mee. Zij werden onderverdeeld in drie groepen. De eerste groep dronk 2,5 pint (ongeveer een liter) bier en daarna vier glazen wijn. De tweede groep dronk hetzelfde, alleen in omgekeerde volgorde. De derde groep dronk alleen bier of alleen wijn. De week daarop wisselden de groepen. Groep één dronk eerst wijn en vervolgens bier, de tweede groep eerst bier gevolgd door wijn. In de derde groep dronken die studenten de eerste week bier hadden gedronken nu wijn en andersom.

De studenten moesten bijhouden hoe dronken ze zich voelden aan het einde van de avond. ’s Nachts werden ze door een medisch team in de gaten gehouden. En de volgende dag gaven de studenten aan hoe erg hun kater was. Daar bleek geen verschil in te zitten. Daarnaast concludeerden de onderzoekers dat het niet mogelijk is om de zwaarte van de kater te voorspellen op basis van leeftijd, gewicht, de drinkgewoontes en de eerdere katers. Wel werd duidelijk dat vrouwen vaak een ergere kater hebben dan mannen.

De conclusies van het onderzoek zijn geen verrassing voor Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut. Ze zegt tegen RTL Nieuws: “Dit zeggen wij al jaren. Het gaat niet om de volgorde, het gaat om de totale hoeveelheid. Maar als je afwisselt, heb je minder in de gaten hoeveel je precies hebt gedronken. Dan drink je vaak meer.”

Ook de conclusie dat vrouwen meer last hebben van een kater is niet nieuw. “Vrouwen hebben ook een hoger alcoholpromillage in hun bloed bij dezelfde hoeveelheid alcohol”, aldus Ehrlich.