Wijn uit Rusland

19 februari 2019

Lefkadia_wikimedia_wijn Lefkadia wine bottles, Wikimedia Lefkadia wine bottles, Wikimedia

Rusland is niet het eerste land waar je aan denkt als je het over wijn hebt. Toch wordt ook hier wijn geproduceerd. Wijnimporteur Start2taste uit het Belgische Waregem voerde eind december 2018 als eerste in Europa Russische wijn in. In het assortiment zitten 32 soorten wijn uit 5 wijndomeinen gelegen tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.

In Rusland werd altijd al wijn gemaakt, in Armenië vonden archeologen een wijnkelder van 6.000 jaar oud. De wijnbedrijven werden tijdens het communisme genationaliseerd en kwam de nadruk op kwantiteit te liggen en ging de kwaliteit achteruit. Zo werd de wijn gezoet. In de periode 2000-2010 veranderde dit. Rijke Russen investeerden in de wijngaarden en wijnmakers gingen wijnen maken als sauvignon blanc, viognier, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc.

De Russische wijnen in het assortiment van Start2Taste worden gemaakt van bekende druivenrassen, in een overwegend Franse fijne en elegante stijl. De importeur biedt wijnen aan uit vijf domeinen. Dit zijn Burnier, Phantom, Lefkadia, Sauk Dere en Villa Victoria.

"Voor Rusland is de interne markt bijzonder groot, en daar zijn westerse wijnen van bekende druiven zeer geliefd", vertelt Dimitri Bonte van Start2taste aan De Standaard. "Russen zijn ook dol op champagne, vandaar dat ze zelf ook schuimwijn produceren volgens de champagnemethode." Verschillende Russische wijnhuizen huren westerse oenologen in als consultant. Zo werkte Lefkadia samen met de Franse oenoloog Patrick Léon, de inmiddels overleden wijnmaker van Château Mouton-Rothschild in Bordeaux.

Lefkadia

Het Russische domein Lefkadia werd onlangs bezocht door verslaggevers van De Tijd. Het wijnhuis is gelegen in het Krymsk-gebied in Krasnodar Krai aan de voet van het Kaukasusgebergte. Mikhail Ivanovich Nikolaev richtte het wijnhuis in 2006 op en ging aan de slag met het produceren van kwaliteitswijnen. Hiervoor huurde hij verschillende Franse adviseurs in, waaronder de eerder genoemde Patrick Léon. "Patrick Léon was een icoon aan wie we zowat alles te danken hebben", zegt Mikhail Mikhailovich Nikolaev, de zoon van Mikhail Ivanovich Nikolaev aan De Tijd.

in de toekomst wil het wijnhuis meer met autochtone druiven werken. "Dat is een noodzaak als je op de wereldmarkt wil meespelen. Maar met de strenge wintervorst die we hier kennen, moet je ook voortdurend experimenteren met druivenrassen en blends. Variëteiten bijvoorbeeld met een heel lang rijpingsseizoen, zoals cabernet sauvignon, of met een lage resistentie tegen de koude, zoals sangiovese, zijn minder geschikt. Ik geloof vooral in cabernet franc, een druivenvariëteit die al in de 5de eeuw voor Christus gecultiveerd werd op de Krim", aldus Nikolaev.

   

Altijd op de hoogte blijven?