11 tips voor bescherming tegen cybercrime

Uit recent onderzoek blijkt dat een op de vijf midden- en kleinbedrijven slachtoffer is geweest van cybercrime. Denk aan phishing en de verspreiding van schadelijke software. Toch maakt het merendeel van de mkb’ers zich weinig zorgen over de digitale kwetsbaarheid.

Volgens Jeroen Bol, hoofd buitendienst bij verzekeringsmaatschappij Mercurius Groep en Bakkersbelang, komt dit door de complexiteit en onzichtbaarheid van cybercrime. “Als je je zaak binnenloopt en je ziet dat de kluis wordt opengebroken, dan weet je dat je een probleem hebt”, zegt Bol. “Bij een computer weet je pas dat er iets mis is, als het systeem plat ligt.”

Voorkomen is beter

Het beste wapen tegen cybercrime is waakzaamheid. Bakkers in bedrijf heeft 11 tips om je als ondernemer te beschermen tegen cyberaanvallen.

 1. Zorg dat uw computer goed beveiligd is. Maak gebruik van een virusscanner, firewall en scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus bevatten) en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn.
 2. Klik niet zomaar op links of bijlagen in e-mails.
 3. Geef nooit uw inloggegevens af.
 4. Gebruik een sterk wachtwoord, bijvoorbeeld een zin, en verander et wachtwoord geregeld.
 5. Controleer de betrouwbaarheid van de afzender, voordat u een mailbericht opent.
 6. Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden. Zo beperkt u de schade bij een cyberaanval, bijvoorbeeld wanneer uw bedrijfsdata worden gegijzeld door ransomware.
 7. Maak gebruik van een Vulnerability Scan om risico’s in kaart te brengen.
 8. Bij een uitdiensttreding: reset wachtwoorden en verwijder gedeelde e-mailadressen en cloud-accounts.
 9. Deel netwerken op, zodat schade wordt beperkt bij bijvoorbeeld de installatie van malware.
 10. Beveilig uw website met een SSL-certificaat.
 11. Laat u voorlichten door een deskundig bedrijf.

Meer weten over de digitale kwetsbaarheid en hoe je jezelf als ondernemer wapenen tegen het toenemende gevaar van cyberaanvallen? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 1-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefexemplaren aan!