“Matig alcoholgebruik, niks mis mee”

11 april 2016
   

“Hoe meer in recente jaren bekend is geworden over het beschermende effect van matig alcoholgebruik op een aantal chronische ziekten en levensduur, hoe strenger de richtlijnen voor alcohol in Nederland worden.” Dat stelt psycholoog en kenner van de wetenschappelijke onderzoeken op alcoholgebied dr. Jan Snel vast in zijn column ‘Sobere feiten’ in het nieuwste nummer van AdFundum dat deze week verschijnt.

 

De Commissie Richtlijnen concludeerde op basis van wetenschappelijk onderzoek dat overtuigend is aangetoond dat alcoholconsumptie het risico op een infarct verhoogt en dat ‘binge’ drinken (minstens zes glazen per gelegenheid) het risico op hart- en vaatziekte (HVZ) doet toenemen. Deze wijsheid werd afgeleid uit het feit dat vermindering van alcoholgebruik de bloeddruk verlaagt, dat veel alcohol het risico op borst- en darmkanker vergoot en een hoge consumptie van bier en sterke drank in verband staat met longkanker.

Het Internationale Forum, bestaande uit eminente wetenschappers op het gebied van de effecten van alcoholconsumptie, gaf als algemeen commentaar dat het overzicht van de Commissie Richtlijnen redelijk was, maar vond dat een aantal beweringen niet strookte met huidige wetenschappelijke gegevens. Er zijn honderden uitstekende onderzoeken over de betreffende onderwerpen, maar het Forum kon er niet achter komen welke onderzoeken gebruikt waren om tot die nieuwe richtlijn te komen.

Zo is er het verlaagde risico op diabetes bij matig alcoholgebruik. Toch beweert de Commissie dat matig gebruik van bier door mannen en sterke drank door vrouwen samengaat met een hoger risico op diabetes.

 

Informatie

“Zowel mensen met specifieke contra-indicaties voor alcohol (vroegere misbruikers, kinderen, zwangere vrouwen en mensen met bepaalde leverproblemen) als iedere andere burger hoort goed uitgebalanceerde informatie te krijgen over de effecten van alcohol,” vindt Jan Snel. “Het huidige standpunt is dat mensen van middelbare en hogere leeftijd verteld zou moeten worden dat het risico op een  aantal belangrijke verouderingsziekten en overlijden (ziekte van de kransslagaders, herseninfarct, dementie en suikerziekte) kleiner is bij licht tot matig gebruik vergeleken met geheelonthouding.

“Samenvattend geeft de wetenschappelijke informatie sinds 2006 duidelijk steun aan de opvatting dat op een paar uitzonderingen na volwassenen, vooral ouderen, die graag een glaasje drinken de informatie zouden moeten hebben dat licht tot matig alcoholgebruik  gezien kan worden als onderdeel van een ‘gezonde leefstijl’. Deze positieve boodschap ontbreekt echter in de Richtlijn van de Commissie.”

Altijd op de hoogte blijven?