Dreigende wijnoorlog tussen Italië en Kroatië

28 september 2021 Mischa Brendel

Een al jarenlang slepend conflict over de Italiaanse prosecco en de Kroatische prošek heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Nu de Europese Commissie heeft besloten een verzoek van Kroatië in te willigen een dossier in te dienen waarmee ze een beschermde oorsprongsbenaming voor hun dessertwijn willen verkrijgen.

Italië produceert zijn wereldberoemde prosecco, een schuimwijn die een beschermde oorsprongsbenaming heeft. Het is anderen niet toegestaan de naam, of namen die er sterk op lijken, zomaar te gebruiken. Daardoor moet Kroatië zijn prošek in de EU onder een andere naam verkopen: vino dalmata. Het is een verwijzing naar de regio waar de wijn vandaan komt: Dalmatië.

Kroatië diende bij de Europese Commissie onlangs echter het verzoek in om voor ‘zijn’ prošek dezelfde naamsbescherming te krijgen als Italië heeft voor ‘zijn’ prosecco. En dat valt niet goed bij de Italianen. Want hoewel de Italiaanse prosecco een schuimwijn is en de Kroatische prošek een zoete dessertwijn, vindt Italië de naam van de dessertwijn te sterk op die van prosecco lijken.

Italië vindt het toestaan van het indienen van het dossier een aanval op de merknaam prosecco en diverse beschuldigingen naar de EU en Kroatië zijn al gemaakt.

NU.nl meldt dat het er voor de Italianen gunstig uitziet. In een recente zaak aan het Europese Hof van Justitie. Franse champagnemakers claimden dat de naam van de Spaanse tapasketen Champanillo te veel leek op de naam van hun bruisende wijn. De zaak loopt nog, maar het ziet er naar uit dat de Franse champagnemakers in het gelijk worden gesteld.

 

Dezelfde oorsprong

De gelijkenis in de namen is overigens goed te verklaren, zo weet de Belgische site Business AM te melden. Prosecco, destijds een strowijn, was in de zestiende eeuw een populaire wijn in de republiek Venetië en werd als zodanig ook verspreid in Dalmatië, dat destijds een onderdeel was van de Venetiaanse republiek. In de achttiende eeuw kwam er echter een splitsing in de ontwikkeling van beide wijnen: een Franse wijnboer begon in Triëst met de productie van de eerste mousserende prosecco, maar in Dalmatië bleef men de zoete dessertwijn produceren.

Altijd op de hoogte blijven?