Vijfde editie Wine Paris & Vinexpo Paris komt eraan

30 oktober 2023 Philippe Labeguerie / Vinexposium
Wijn- en gedistilleerde drankenprofessionals komen begin 2024 naar Parijs voor de vijfde editie van Wine Paris & Vinexpo Paris. Van 12 tot en met 14 februari staat Paris Expo Porte de Versailles in het teken van deze vakbeurs voor de drankenbranche.

Volgens organisator Vinexposium Group wordt Wine Paris & Vinexpo Paris groter dan ooit. De organisatie belooft 72 procent meer internationale exposanten en 50 aanwezige producerende landen; 28 procent meer beursoppervlakte met in totaal 3.900 exposanten; 25 procent meer oppervlakte van de Be Spirits zone, gewijd aan sterke drank, crafts, no/low-producten, bier, cider; en de aanwezigheid van alle Franse wijnregio’s en terroirs.

Internationale exposanten

Wine Paris & Vinexpo Paris trekt steeds meer internationale exposanten, zowel nieuwe exposanten als exposanten die grotere oppervlaktes nemen. Italië neemt tijdens de beurs van 2024 40 procent van de extra beursruimte voor haar rekening en bezet voor het eerst een gehele beurshal in Parijs. Aanwezig zijn onder andere de ICE Agency, het Istituto Marchigiano di Tutela Vini Consortium, de wijnen van Piemonte en de terugkeer van de prestigieuze Italiaanse Signature Wines Academy, naast de regio's Sicilië, Puglia, Calabrië, Avla Consorzio Vino Chianti Classico, Instituto Marchigiano di Tutela Vini en Enoteca Regionale Emila Romagna, alsmede het Consorzio Tutela del Vino Conegliano Prosecco.

Duitsland, Slovenië, Libanon en Zuid-Afrika verdubbelen hun expositieruimte. Zuid-Afrika staat op de beurs met Meerendal en voor het eerst Uniwines, Overhex Wines International, Ayama Wines - Slent Farms, Bruce Jack Wines, Germanier Wines en Waterkloof. Spanje is het derde exposerende land van de beurs, zal naast tal van bodega's de prestigieuze landgoederen van de Primum Familiae Vini, de Junta de Castilla y León, Gil Family Estates, Very Fine Vinos en, voor de eerste keer, de regio Murcia verwelkomen. Ook Portugal is aanwezig met de Comissão Vitivinícola Regional da Península de Setúbal (CVRPS), die zijn witte, rosé, rode, mousserende, parelende en zoete wijnen uit de regio voor het eerst in Parijs presenteert.

Nieuwe wereld

De nieuwe wereld is deze editie breder vertegenwoordigd met de eerste deelname van Nieuw-Zeeland; grote namen zoals Treasury Wine Estates (Penfolds) en voor het eerst Wine Australia voor Australië; de staten Californië, New York, Oregon en de eerste deelname van de staat Virginia voor de Verenigde Staten. En tot slot geeft ook Zuid-Amerika in Parijs acte de présence geven met onder andere Bodega Garzón, een van de grote traditionele wijnhuizen van Uruguay, en Casablanca Valley voor Chili.  

Franse wijnwereld

Naast alle internationale exposanten is de complete Franse wijnwereld aanwezig op de beurs. Naast onafhankelijke wijnmakers en belangrijke spelers in de sector, biedt de beurs de mogelijkheid om grote merken en nieuwe exposanten te ontmoeten. Een paar voorbeelden: de Elzas met Wolfberger, die voor het eerst op de beurs is; Beaujolais  met  Georges Duboeuf, Maison Jean Loron en Château la Chaize; Bordeaux met Derenoncourt Consultants, het handelshuis Legrand et Associés, de wijnhandelaar Sobovi en een grotere aanwezigheid van  de Union des Syndicats de Saint-Émilion-Pomerol-Fronsac et des Vignerons Bio de la Nouvelle-Aquitaine;  Bourgondië met Delaunay, Vins & Domaines, Louis Latour, Albert Bichot, Boisset, Chablisienne, Domaine Faiveley;  Languedoc-Roussillon en de Provence met Château Puech Haut, Wines & Brands, een handelaar die aan zijn cuvées werkt in samenwerking met chef-koks zoals Michel Sarran en chef-kok Justine Piluso, Château  Sainte Marguerite, Château Minuty, de Advini-groep  en Gérard Bertrand, die zijn aanwezigheid versterkt met de Côte des Roses, ter ere van de mediterrane levenskunst; de Loire met Maison Pascal Jolivet, het domaine Ampelidae; Champagne met nieuwkomers zoals de Vranken Pommery groep, Champagne Perrier-Jouët (Pernod Ricard groep), Champagne Henriot, Champagne Tsarine, en de terugkeer van  de Bollinger  groep en de EPI groep (Champagnes Charles en Piper-Heidsieck). Daarnaast is er een versterkte aanwezigheid van Inter Rhône, E. Guigal, Château la Nerthe (Châteauneuf-du-Pape) en de terugkeer van de Cellier des Dauphins voor de Rhône-vallei. De Corsicaanse wijnhandelsvereniging, die regelmatig aanwezig is op het evenement, biedt wederom een restaurant aan in het hart van de beurs.

Be Spirits

Gedistilleerde drankenprofessionals kynnen terecht bij Be Spirits (sterke dranken). Dit evenement binnen het evenement brengt 25 soorten alcohol samen. Dit zijn tequila, umeshu, vermouth, wodka, whisky, malt, mezcal, pastis, prosecco, rum, gearrangeerde rum, sake, anijsdranken, aperitieven, armagnac, bier, cognac, calvados, gearrangeerde calvados, cider, creams, brandy, gin en likeuren. De sector toont zowel hun innovaties en de tradities. De exposantenlijst van Be Spirts biedt een mooie diversiteit aan herkomsten: Verenigde Staten, Japan, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, Polen, Singapore, Polen, Canada en Slowije, om slechts een aantal te noemen.

De nieuwe categorieën op Be Spirits zijn bieren en ciders. Ook zijn er alcoholvrije of alcoholarme alternatieven (no/low) te zien. Deze uitbreiding van het aanbod speelt in op de diversiteit van de verwachtingen van de consument. Het Craft Pavilion, een ruimte gewijd aan ontdekkingen binnen Be Spirits, vertegenwoordigt deze trends vertegenwoordigen en wordt verdeeld in drie gebieden: sterke drank, bier en cider en no/low-producten.

Mixologie

Ten slotte toont de Infinite Bar weer de creativiteit van mixologen door middel van 20 bars verspreid over een 40 meter lange bar. Drie speciale ‘guest star’ barmannen uit Londen, Barcelona en Madrid geven acte de présence geven. Drie dagen lang slaan merken en mixologen de handen ineen om 60 spectaculaire cocktails aan te bieden.

Altijd op de hoogte blijven?