Chateau Malijay is het eerste Franse wijnhuis dat wijn bottelt in een kartonnen wijnfles. Het is duurzamer dan glas en heeft geen invloed op de smaak.

Het Britse Frugalpac is de fabrikant van de kartonnen flessen en startte in 2020 met de productie voor de wijn van Cantina Goccia. De flessen bestaan voor 94 procent uit gerecycled papier, zijn lichter dan glas en hebben een lagere CO2-voetafdruk. De fabrikant levert inmiddels verpakkingen voor saké, wijn en sterke dranken aan klanten in onder andere de Verenigde Staten, Japan, Spanje, Duitsland en Italië.

Frans wijnhuis

Chateau Malijay is de eerste Franse klant. Hun Mistral Gourmand 2021 Côtes du Rhône zit in een kartonnen verpakking. Een mijlpijl voor het bedrijf. “Dat we nu voor het eerst in Frankrijk produceren, dat is echt van levensbelang”, zegt Frugalpac-topman Malcolm Waugh in het AD. “Als je met een wijnfles geen voet aan de grond krijgt in Frankrijk, kan je het wel vergeten.”

Duurzaam

Het belangrijkste argument om over te stappen op kartonnen flessen is duurzaamheid. De fabricage en het transpart van een glazen fles kost veel energie en is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van de wijnindustrie. Volgens Waugh ligt de CO2-voetafdruk van de kartonnen fles 84 procent lager. Bovendien kan een wijnhuis bij Frugalpac ook de machine aanschaffen die de fles maakt, waardoor er geen transport van lege flessen meer nodig is.

Smaak en houdbaarheid wijn

De verpakking heeft volgens de producent geen gevolgen voor de smaak. Wel op de houdbaarheid. De wijn moet binnen twaalf maanden geconsumeerd worden. 

Bron: Frugalpac / AD

Altijd op de hoogte blijven?