40-jarig jubileum Ribera del Duero

21 februari 2022 Redactie BeverageNL
Foto: Ribera del Duero

In 2022 bestaat Ribera del Duero 40 jaar. 21 juli 1982 vond de ondertekening van het officiële document van de oorsprongsbenaming plaats in het metrostation Retiro in Madrid. Het officiële startschot van dit kwaliteitsmerk.

Ribera del Duero geeft een korte terugblik op de afgelopen 40 jaar. Zo start het jubileumjaar met een recordaantal van meer dan honderd miljoen back labels in 2021. Het merkt noemt het “een onwijs knappe prestatie, kijkend naar de situatie gedurende de pandemie”. Het bevestigt het vertrouwen van de consument in de wijnen uit het gebied en toont de vastberadenheid van de wijnbouwers en wijnmakers. De Crianza, Reserva en Gran Reserva presteerden in 2021 wederom het beste. Deze drie categorieën hebben de hoogste toegevoegde waarde: .

Robles

Daarnaast zijn er de robles, jonge wijnen met een korte rijping op eikenhout, die ook een zekere opmars in de wijnwereld laten zien. Deze wijnen betekenden een keerpunt in de Spaanse wijnwereld. Het bood de consument een kwaliteitsvol alternatief en getuigde van de voortdurende zoektocht naar nieuwe ontwikkelingen van de vakmensen uit de Ribera del Duero.

Albillo Mayor druif

En tot slot de witte wijnen van de Albillo Mayor druif. Deze mogen sinds 2019 geproduceerd worden onder de merknaam DO Ribera del Duero. Waar de Spaanse denominación de origen vooral bekend staat om haar rode en rosé kwaliteitswijnen met als belangrijkste druivensoort de Tinto Fino (beter bekend als Tempranillo) is de Albillo Mayor, een inheemse variëteit, nu de belangrijkste toegestane witte druifsoort.

Ribera del Duero

Ribera del Duero is een van de bekende wijngebieden van Spanje. Het wijnbouwgebied beslaat meer dan 25.000 hectare, telt 307 wijnmakers, bijna 8.000 druiventelers en ligt in het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer boven Madrid.

De wijnen danken hun karakter aan de hoge ligging van de wijngaarden aan de oevers van de rivier Duero, relatief dichtbij de Atlantische Oceaan. De wijngaarden liggen op 720 tot 1.100 meter boven de zeespiegel en er heerst een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters; drie maanden winter en negen maanden zonnehel. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s.  

 

Altijd op de hoogte blijven?