9500 hectoliter Nederlandse wijn in 2018

6 mei 2019

Nederlandse wijnboeren produceerden in 2018 9500 hectoliter wijn. Dit betekent dat 2018 een topjaar was voor de wijnboeren, want de productie lag nog hoger dan in topjaar 2016. Toen werd er 8400 hectoliter geproduceerd. De Vereniging Nederlandse Wijn Producenten verklaart de hoge cijfers door de vele droge en warme dagen van de afgelopen zomen en de uitbreiding van het arsenaal.

Ook de opbrengst van de wijnproductie per hectare lag iets hoger dan in 2016. Namelijk 35,88 hectoliter in 2018 versus 34,96 hectoliter in 2016. Het resultaat was 100 liter wijn per hectare meer dan in 2016.

De zomer van 2018 zorgde voor een vroege bloei en oogst van druiven met een goed suikergehalte. De Vereniging Nederlandse Wijn Producenten gelooft dat - als de wijnboeren geduld hebben met de rijping en het ontwikkelen van de smaak - er mooie en volle wijnen gemaakt kunnen worden.

In Nederland zijn er 139 commerciële wijngaarden met in totaal ongeveer 260 hectare wijnbouw. Dit is een toename van 25 hectare. Dit is een andere verklaring voor de verhoging van de productie. De Nederlandse wijnproductie bestaat voor 30 procent uit rode- of roséwijn en 70 procent witte wijn. In totaal werden er ongeveer 1.250.000 flessen, met vooral stille wijn en daarnaast parelwijn, mousserende wijn en een enkele likeurwijn, geproduceerd.

Voor het eerst zijn er vier Nederlandse wijnen met een BOB, Beschermde Oorsprongsbenaming. Dit zijn BOB Maasvallei Limburg, BOB Mergelland en BOB Vijlen in Limburg en BOB Oolde in Gelderland.

Bron: RVO

 

Altijd op de hoogte blijven?