Blogs over de geschiedenis van wijn

Screenshot Eetverleden

Foto: Screenshot Eet!Verleden

Het online platform Eet!Verleden is gericht op de geschiedenis van eten en drinken. Dit platform besteedt sinds kort ook aandacht aan wijn. Onder de naam Wijn!Verleden staat er een serie blogs over wijngeschiedenis op het platform.

Manon Henzen, historica en kookliefhebber, brengt samen met wijnhistorica en vinologe Mariëlla Beukers de geschiedenis van wijn, historische drankjes en wijn in de historische keuken onder de aandacht. Onder de noemer Wijn!Verleden staat er een serie blogs op de website. Hierin staan onder andere artikelen over de geschiedenis van clairet (lichte rode wijn) en zoete wijnen, over Falernum - de grand cru van de romeinen, en de verboden druif van de hertog van Bourgondië.

Het online platform Eet!Verleden richt zich op de geschiedenis van eten en drinken. Dit gebeurt aan de hand van kookworkshops, reizen, online cursussen, lezingen en producten. Het platform is opgericht door Manon Henzen. Zij studeerde geschiedenis en Midden-Oostenstudies, en werkte voor verschillende cultuurhistorische organisaties. Met Eet!Verleden wil ze "de culinaire geschiedenis op de kaart te zetten, omdat zij het bijzonder jammer vindt dat er zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis verloren zijn gegaan."

Dossiers
Lees ook
Twaalf flessen Bordeaux keren terug uit de ruimte

Twaalf flessen Bordeaux keren terug uit de ruimte

Na twaalf maanden in de ruimte landde woensdag 13 januari een SpaceX-ruimtecapsule met daarin 12 flessen Bordeaux in de Golf van Mexico. Experts zijn benieuwd wat de effecten van de ruimtereis op de wijn zijn. Eind februari is er een proeverij.

Online videocursus WijnSpijs Academy

Online videocursus WijnSpijs Academy

Het Haarlemse familiebedrijf WijnSpijs.nl lanceerde midden in de corona uitbraak de WijnSpijs Academy: een online videoplatform voor culinaire cursussen. Want uit eigen onderzoek van de Academy is tijdens de eerste lockdown gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders geen idee hadden wat hun persoonlijke wijnsmaak is. Het ontwikkelen van een...

Boek ‘Welke wijn waarbij’ van Hubrecht Duijker bestaat 20 jaar

Boek ‘Welke wijn waarbij’ van Hubrecht Duijker bestaat 20 jaar

Het boek 'Welke wijn waarbij' van Hubrecht Duijker bestaat 20 jaar. De wijngids voor het combineren van wijnen en gerechten is al 20 jaar onafgebroken in druk. Onlangs verscheen de herziene uitgave.