Champagnebaas vervalst de geschiedenis

Campagne_Taittinger Foto: Wikimedia

Niet de Fransen, maar de Engelsen ontdekten de champagne. Dat beweert Pierre-Emmanuel Taittinger, die aan hoofd staat van het Franse champagnemerk Taittinger, in een interview met Le Figaro. “Zij waren eerst”, aldus Taittinger. “Maar het was wel per vergissing.”

Door Annika de Jong - Foodlog

De Britse en Belgische pers nemen het nieuws met smaak over. In België en het Verenigd Koninkrijk (goed voor ongeveer een vijfde van de export) wordt dan ook flink wat van de Franse schuimwijn gedronken.

Volgens de Fransman brachten Benedictijnse monniken rode en witte wijn vanuit de Franse Champagnestreek naar Engeland. De Engelsen lieten de toen nog niet zo gewaardeerde wijn uit het noordoosten van Frankrijk in de Londense dokken staan. In de koelte ging de wijn nog een tweede keer gisten, niet in een vat maar in de fles. Het gas dat zich daardoor vormde, kon niet ontsnappen, met een bubbelwijn als gevolg. En dat was best lekker, ontdekten de mensen die zo'n fles open maakten.

“Zoals alle geniale vergissingen, leidde dat tot een grote uitvinding”, aldus Taittinger.

Op de website van champagne.fr is, ook in het Nederlands, te lezen dat mousserende wijnen op verschillende plekken 'ontdekt' zijn. Tot in de 17e eeuw werden ze over het algemeen als 'mislukt' beschouwd. Maar vanaf de jaren 1670-1690 deden de wijnboeren in de Champagnestreek iets nieuws: ze gingen gericht bubbelwijnen maken en ontwikkelden de technieken om dat heel consistent te doen. De 'echte' champagne is historisch gezien de eerste mousserende wijn die gericht en door plaatselijke producenten in een bepaalde regio is gemaakt.

Waarom versimpelt en vervalst M. Taittinger de geschiedenis? Het zou een commerciële reden kunnen hebben. Het huis Taittinger maakt als eerste buitenlandse wijnmaker schuimwijn in Kent, Engeland. Dankzij klimaatverandering zijn daar inmiddels uitstekende bubbels te maken en lokaal is nu eenmaal helemaal in de mode.

Dossiers
Lees ook
‘Brexit en gele hesjes slecht voor de champagneverkoop’

‘Brexit en gele hesjes slecht voor de champagneverkoop’

2018 was een ongekend champagnejaar met een recordoogst van uitmuntende kwaliteit. Toch maakt het Franse champagnecomité zich zorgen, want het aantal verkochte flessen blijft achter.  In 2018 steeg de omzet van de champagneverkoop wereldwijd naar een recordhoogte van €4,9 miljard. Dat is het resultaat van prijsstijgingen. Het aantal...

Wederom groei champagne-import Nederland

Wederom groei champagne-import Nederland

Nederland voert voor derde jaar op rij meer champagne in. In 2018 importeerde Nederland in totaal 2,7 miljoen flessen. Dit betekent een groei van 6,2 procent ten aanzien van 2017. Dit meldt het Bureau du Champagne Benelux. Daarnaast steeg ook de waarde van de geïmporteerde champagne. De omzet bedroeg 49.259.989 euro, een stijging van 11,6 procent. Ook...

Spaanse rosé in Franse zakken

Spaanse rosé in Franse zakken

Foto: Thomas Angermann, Flickr Een grootschalig onderzoek van de Franse controledienst DGCCRF heeft een omvangrijke fraude met Spaanse rosé aan het licht gebracht. In 2016 en 2017 werd 70.000 hectoliter ofwel 10 miljoen flessen Spaanse wijn als Franse verkocht. Franse wijn is meer waard, zodat de identiteitsfraude loont. Door redactie Foodlog Rosé...