Distilleerderij Rutte brengt laatste limited edition van reeks op sherrygerijpte jenevers uit

Rutte specal edition

Distilleerderij Rutte lanceert de Rutte Cream Sherry Cask Jenever. Deze acht jaar oude jenever is de vierde en laatste limited edition uit een serie van vier jenevers die op sherryvaten zijn gerijpt. 

Acht jaar geleden schafte Distilleerderij Rutte een reeks vaten aan, waar verschillende soorten sherry in hadden gezeten en gebruikten deze voor het rijpen van jenever. Dit resulteerde in vier limited editions gerijpt op sherryvaten waarvan de Sherry Cask Jenever de laatste is. De eerste editie rijpte vijf jaar lang op Pedro Ximenez vaten, de tweede zes jaar op Fino vaten en de derde zeven jaar op Oloroso vaten.

Rutte Cream Sherry Cask Jenever

De nieuwe Cream Sherry Cask Jenever rijpte acht jaar lang in oude Cream Sherry vaten. De lange rijping leidt volgens Rutte tot een aromatische en volle jenever. Dat er eerst sherry in de vaten heeft gezeten, zorgt voor complexiteit, met een zoet aroma en hints van noten.

De basis van de nieuwe jenever is 100% moutwijn. Daarnaast maakt Rutte gebruik van acht botanicals om deze jenever te kruiden waaronder, jeneverbes, koriander en engelwortel, maar ook citroen en Madagaskar vanille.

Whiskyliefhebbers

Houtgerijpte jenevers zoals deze, zijn volgens Rutte ook interessant voor de whiskydrinker. “Ik wil iedere whiskyliefhebber uitnodigen om eens een product van eigen bodem te proberen. Een houtgerijpte jenever verschilt niet of nauwelijks van een whisky en er valt dus heel wat te ontdekken in ons eigen land. Rutte heeft verschillende houtgerijpte jenevers die het hele jaar door verkrijgbaar zijn, zoals de Barrel Aged en de Single Malt, maar deze serie op sherryvaten gerijpt is wel het summum”, vertelt Myriam Hendrickx, Rutte’s Master Distiller. “De sherryvatenserie wordt bij deze laatste variant afgesloten, maar we blijven creëren natuurlijk. Volgend voorjaar komen we al weer met een nieuwe limited edition, speciaal voor ons 150-jarig bestaan in 2022.”

Distilleerderij Rutte

Distilleerderij Rutte werd in 1872 opgericht in Dordrecht. De distilleerderij is gespecialiseerd in “botanical distilling”: het gebruik van enkel natuurproducten zoals kruiden, vruchten, schillen, noten en bloemen. De distilleerders maken zowel jenevers als gins.

Dossiers
Lees ook
Hooghoudt wil uit de kast als jenever

Hooghoudt wil uit de kast als jenever

Het aloude Nederlandse jenevermerk Hooghoudt wil zich ontworstelen aan het stoffige imago van de dubbele graanjenever.

Baileys komt met limited edition Red Velvet Cupcake

Baileys komt met limited edition Red Velvet Cupcake

Likeurproducent Baileys lanceert een variant op zijn Irish Cream: Red Velvet Cupcake. De smaak is in beperkte oplage geproduceerd en smaakt naar verse chocoladetaart met een toefje roomkaas en een vleugje cacaopoeder, aldus het likeurmerk. De likeur is zowel puur als on the rocks te drinken, maar volgens Baileys vooral ook goed te combineren met roomijs...

Gin gemaakt volgens eeuwenoud recept

Gin gemaakt volgens eeuwenoud recept

Gin 1689 is gemaakt naar een recept van drie eeuwen geleden. Oprichter Alexander Janssens vond dit recept terug in de archieven van de Royal British Library. Er zijn twee varianten: Dutch Dry Gin en de 1689 Queen Mary Pink Gin.