Drankenbranche voelt de effecten van de coronacrisis

Slijter_pxhere

Foto: Pxhere

De coronacrisis treft alle sectoren in de maatschappij, ook de drankenbranche. Het sluiten van de horeca betekent het verlies van een grote afzetmarkt en dat merken de bedrijven in de omzet. Niet alleen de drankproducenten, maar ook slijters.

Naar schatting wordt ongeveer eenderde van alle drank verkocht via de horeca. Daarnaast zijn alle samenkomsten tot 1 juni verboden. Dit betekent dat alle geplande evenementen in deze periode niet doorgaan en ook evenementen die na die datum plaats vinden worden soms al afgelast. Hoewel veel producenten meedenken met hun klanten en de horeca zoveel mogelijk steunen, is dit voor hen een grote strop.

Ook veel slijters leveren aan de horeca en aan evenementen. "De gemiddelde slijter verkoopt 30 procent van zijn volume aan horecabedrijven", zegt Ron Andes van de Koninklijke SlijtersUnie tegen RTL-nieuws.  Verschillende slijters zien wel meer klanten in de winkel, die soms een doosje meer meenemen. Maar dat zal niet voldoende zijn om het omzetverlies te compenseren. Daarnaast zijn de inkomsten van trouwerijen, verjaardagsfeesten en dergelijke ook weggevallen en hebben de slijters ook te kampen met de concurrentie van de groothandels, die momenteel ook geopend zijn voor de consument.

Er zijn verschillende regelingen waar door corona getroffen ondernemingen gebruik van kunnen maken. Zo kunnen bedrijven die kunnen aantonen dat zij door corona in de problemen zijn gekomen om uitstel van betaling van accijnzen en verbruiksbelasting aan te vragen. Ook kunnen zij Uitstel van betaling aanvragen en zijn er regelingen als werktijd verkorting. Op de website van de Kamer van Koophandel vind je een overzicht van allerlei regelingen en ook op de websites van brancheorganisaties als.SpiritsNL en Nederlandse Brouwers vindt je veel informatie.

Dossiers
Lees ook
Drie vragen aan Tjitske Brouwer

Drie vragen aan Tjitske Brouwer

Magister Vini Tjitske Brouwer runt al meer dan 33 jaar Vinoblesse samen met Marc Collard. Vinoblesse importeert biologische, biodynamische wijnen en vin naturel. Van alle zestig producenten waarmee gewerkt wordt zijn er veertien die zich bezighouden met het maken van vin naturel. More than Drinks stelt haar drie vragen over biologische wijn en vin naturel.

Coravin lanceert nieuwe modellen wijnconserveringssysteem

Coravin lanceert nieuwe modellen wijnconserveringssysteem

Coravin, producent van wijnconserveringssystemen, introduceert drie nieuwe modellen: Model Three, Model Five en Model Six. Elk model bevat de SmartClamps-technologie, waardoor de wijn kan worden geschonken zonder de kurk te verwijderen.

Easyfairs: Bezoekers spreken vertrouwen uit in Empack Utrecht 2020

Easyfairs: Bezoekers spreken vertrouwen uit in Empack Utrecht 2020

Beursorganisator Easyfairs is klaar voor de organisatie van Empack Utrecht 2020. De vakbeurs voor de verpakkingsindustrie stond in eerste instantie gepland in maart, maar is vanwege het coronavirus verplaatst naar 15, 16 en 17 september 2020. Inmiddels heeft Easyfairs alle denkbare protocollen klaarstaan om verpakkingsprofessionals op een veilige en...