Franse wijnboeren vrezen slechte oogst na nachtvorst

Wijngaard_bourgogne_pixabay

Foto: Pixabay

De laatste tijd is het koud in Frankrijk. De Franse wijnboeren vrezen voor de gevolgen van de strenge nachtvorst voor de oogst, aangezien jonge wijnscheuten daar niet tegen bestand zijn. De Franse regering heeft al extra financiële steun aangekondigd. 

De Franse boeren vrezen volgens VRT NWS voor een van de grootste misoogsten in de afgelopen veertig jaar. In de Rhônevallei schatten boeren dat zo'n 80 à 90 procent van de oogst kapot is gevroren. De boeren in de Bourgognestreek melden dat 50 procent van oogst als mislukt wordt beschouwd en ze vrezen dat de schade oploopt naar 80-90 procent. Ook in de Loire zijn er problemen. 

De boeren deden er de afgelopen nachten alles aan om hun oogst te beschermen. Zo brandden ze fakkels en kaarsen, zoals te zien op dit filmpje op Nu.nl. Ook benevelden ze de jonge scheuten met water. Hierdoor vormt zich 'een jasje van ijs' dat de scheuten beschermd tegen de vorst.

Ondanks deze maatregelen lijkt de schade groot te zijn. 2021 lijkt weer een moeilijk jaar te worden voor de Franse wijnboeren die in 2020 ook al veel last hadden van de coronacrisis. Verschillende vertegenwoordigers van de Franse regering brachten een bezoek aan de getroffen regio's en beloofden financiële steun. Ook de Franse president Emmanuel Macron steunt de boeren. "Wij staan ​​aan jullie zijde en zullen dat ook blijven", twitterde hij.

Dossiers
Lees ook
Fête du Champagne keert terug naar Amsterdam

Fête du Champagne keert terug naar Amsterdam

Na anderhalf jaar kan het festival Fête du Champagne weer plaatsvinden. Van donderdag 1 tot en met zondag 4 juli staat het Rembrandtpark in Amsterdam in het teken van champagne, crémant en wijn. Het thema is l’été de l’amour.

Design & Wijn lanceert Oranje Wijn op Koningsdag

Design & Wijn lanceert Oranje Wijn op Koningsdag

Op Koningsdag 2021 lanceerde Design & Wijn de Nederlandse oranje wijn 'Oranje Boven'. Deze wijn is gemaakt op Wijngoed Gelders Laren en gemaakt van Cabernet Blanc en solaris-druiven. de smaak van de wijn is doorvertaald naar het etiket dat is ontworpen door Tjitske Storm.

Wine Paris & Vinexpo Paris verplaatst naar februari 2022

Wine Paris & Vinexpo Paris verplaatst naar februari 2022

Vanwege de aanhoudende onzekerheid rondom het coronavirus verplaatst de organisatie van Wine Paris & Vinexpo Paris deze beurs naar 14-16 februari 2022. De beurs stond gepland voor juni 2021. Als alternatief biedt de organisatie deze maand zakelijke oplossingen op het online Vinexposium Connect platform.