Gebroeders Kramers introduceert Zwart Nazareth

Zwart Nazareth_Gebroeders Kramer

Foto: Distilleerderij Gebroeders Kramers

Het eeuwenoude familiebedrijf distilleerderij Gebroeders Kramers is terug van weggeweest. De negende generatie, de broers Peter en Jeroen introduceren een zuivere oude graanjenever onder de naam Zwart Nazareth. Deze zacht smakende oude klare is gemaakt volgens de originele receptuur van de distilleerderij.

De naam van de nieuwe graanjenever, Zwart Nazareth, refereert aan de bijnaam van Schiedam. Deze ontstond in de 19e eeuw, waarin het roet van de branderijen en glasfabrieken de stad zwart kleurde. In die tijd produceerden de Schiedamse distilleerderijen jaarlijks meer dan een miljoen flessen jenever, die over de hele wereld werden geëxporteerd. De nieuwe graanjenever van Gebroeders Kramers is een eerbetoon aan die gloriedagen van de Schiedamse jenever.

Distilleerderij Gebroeders Kramers

Casper en Coenraad Kramers richtten in 1776 Distilleerderij Gebroeders Kramers op. Naast de productie van oude jenever was de familie actief in de koperslagerij en handel van koffie, tabak en sigaren. In 1971 kwam de geschiedenis van Gebroeders Kramers tijdelijk tot een einde. De recepturen bleven veilig bewaard voor de volgende generatie. 

Die kwam met de broers Peter en Jeroen Kramers, die de distilleerderij begin 2020 heroprichtten. Het originele familierecept was in 2018 aan de 9e generatie overgedragen. Op basis hiervan ontwikkelden de broers Zwart Nazareth, een nieuwe variant van de oude graanjenever van Gebroeders Kramers.

Peter Kramers: “Al jaren hebben we hardop tegen elkaar gedroomd over de oude distilleerderij die aanvankelijk op de Hoofdstraat en later op de Lange Haven in Schiedam gevestigd was. Hoe prachtig zou het zijn geweest als deze nog in bedrijf was geweest en we ons eigen product op de markt hadden. Met de lancering van Zwart Nazareth is die droom is nu werkelijkheid geworden.”

Zwart Nazareth

Zwart Nazareth (40% vol/alc) is een zuiver distillaat, gemaakt volgens het originele familierecept van Gebroeders Kramers. Het is een oude graanjenever, gemaakt van ambachtelijke gestookte moutwijn van rogge, mais en gemoute gerst. Tonen van eikenhout, druiven, verse jeneverbessen zorgen voor een complexe, rijke afdronk. De graanjenever wordt geleverd in een zwarte, stenen kruik van 70 cl.

Jeroen Kramers: “Nadat we het originele familierecept hadden gekregen van onze vader Jan Kramers, hebben we diverse varianten anno 2020 ontwikkeld. En dan is het eigenlijk niet eens zo verrassend dat we juist de versie die het dichtst in de buurt van het origineel kwam hebben gekozen voor Zwart Nazareth. We hebben onze jenever een tijd laten rijpen en het resultaat is een geweldige, zacht smakende oude jenever met een volle afdronk. We zijn heel erg trots op dit product.”

Dossiers
Lees ook
Rutte Distilleerderij viert 150-jarig bestaan

Rutte Distilleerderij viert 150-jarig bestaan

Rutte Distilleerderij bestaat 150 jaar. Daarom nodigde het Dordtse bedrijf de (inter)nationale pers uit voor een rondleiding door het bedrijf. Op het programma stonden verder de eerste Spirits & Spijs wandeling door het historische centrum van de stad en een diner met Rutte Gin pairing.

Distilleerderij Rutte viert 150 jarig jubileum met limited edition

Distilleerderij Rutte viert 150 jarig jubileum met limited edition

Distilleerderij Rutte bestaat 150 jaar. In 1872 startte Simon Rutte het bedrijf. Nu, anderhalve eeuw later, is er weinig veranderd. De distilleerderij zit nog altijd op dezelfde plek. Om het jubileum te vieren verschijnt de limited edition Old Simon Jubilee, 5 jaar gerijpt. Een eerbetoon aan de oprichter.

Distilleerderij Herman Jansen in de prijzen op World Spirits Awards

Distilleerderij Herman Jansen in de prijzen op World Spirits Awards

De Schiedamse distilleerderij Herman Jansen viel in de prijzen tijdens de World Spirits Awards. Niet alleen kreeg Herman Jansen ‘Master Distillers Choice’ een Gouden Medaille. Ook Master Distiller Ad van der Lee werd gelauwerd met de Achievement Award.