Gebroeders Kramers introduceert Zwart Nazareth

Zwart Nazareth_Gebroeders Kramer

Foto: Distilleerderij Gebroeders Kramers

Het eeuwenoude familiebedrijf distilleerderij Gebroeders Kramers is terug van weggeweest. De negende generatie, de broers Peter en Jeroen introduceren een zuivere oude graanjenever onder de naam Zwart Nazareth. Deze zacht smakende oude klare is gemaakt volgens de originele receptuur van de distilleerderij.

De naam van de nieuwe graanjenever, Zwart Nazareth, refereert aan de bijnaam van Schiedam. Deze ontstond in de 19e eeuw, waarin het roet van de branderijen en glasfabrieken de stad zwart kleurde. In die tijd produceerden de Schiedamse distilleerderijen jaarlijks meer dan een miljoen flessen jenever, die over de hele wereld werden geëxporteerd. De nieuwe graanjenever van Gebroeders Kramers is een eerbetoon aan die gloriedagen van de Schiedamse jenever.

Distilleerderij Gebroeders Kramers

Casper en Coenraad Kramers richtten in 1776 Distilleerderij Gebroeders Kramers op. Naast de productie van oude jenever was de familie actief in de koperslagerij en handel van koffie, tabak en sigaren. In 1971 kwam de geschiedenis van Gebroeders Kramers tijdelijk tot een einde. De recepturen bleven veilig bewaard voor de volgende generatie. 

Die kwam met de broers Peter en Jeroen Kramers, die de distilleerderij begin 2020 heroprichtten. Het originele familierecept was in 2018 aan de 9e generatie overgedragen. Op basis hiervan ontwikkelden de broers Zwart Nazareth, een nieuwe variant van de oude graanjenever van Gebroeders Kramers.

Peter Kramers: “Al jaren hebben we hardop tegen elkaar gedroomd over de oude distilleerderij die aanvankelijk op de Hoofdstraat en later op de Lange Haven in Schiedam gevestigd was. Hoe prachtig zou het zijn geweest als deze nog in bedrijf was geweest en we ons eigen product op de markt hadden. Met de lancering van Zwart Nazareth is die droom is nu werkelijkheid geworden.”

Zwart Nazareth

Zwart Nazareth (40% vol/alc) is een zuiver distillaat, gemaakt volgens het originele familierecept van Gebroeders Kramers. Het is een oude graanjenever, gemaakt van ambachtelijke gestookte moutwijn van rogge, mais en gemoute gerst. Tonen van eikenhout, druiven, verse jeneverbessen zorgen voor een complexe, rijke afdronk. De graanjenever wordt geleverd in een zwarte, stenen kruik van 70 cl.

Jeroen Kramers: “Nadat we het originele familierecept hadden gekregen van onze vader Jan Kramers, hebben we diverse varianten anno 2020 ontwikkeld. En dan is het eigenlijk niet eens zo verrassend dat we juist de versie die het dichtst in de buurt van het origineel kwam hebben gekozen voor Zwart Nazareth. We hebben onze jenever een tijd laten rijpen en het resultaat is een geweldige, zacht smakende oude jenever met een volle afdronk. We zijn heel erg trots op dit product.”

Dossiers
Lees ook
BioSpirits Almere krijgt financiering EEF

BioSpirits Almere krijgt financiering EEF

BioSpirits wil energie en kosten besparen met de installatie van een pelletketel. Hiermee gebruikt de biologisch gecertificeerde distilleerderij geen aardgas meer voor de verwarming van het pand. Om dit mogelijk te maken heeft BioSpirits een Standaard Financiering van het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) gekregen.

Rebranding Hooghoudt afgerond

Rebranding Hooghoudt afgerond

Een jaar geleden startte Hooghoudt met de rebranding van de producten. Nu, oktober 2020 is dit project afgerond. Alle producten van het Groningse jenevermerk zijn voorzien van de vernieuwde huisstijl en het vernieuwde logo. Daarnaast werkte Hooghoudt hard aan de uitrol van een nieuwe generatie producten.

Distilleerderij Rutte lanceert nieuwe limited edition Oloroso Sherry Cask Jenever

Distilleerderij Rutte lanceert nieuwe limited edition Oloroso Sherry Cask Jenever

De Dordtse distilleerderij Rutte lanceert Rutte Oloroso Sherry Cask Jenever. Deze jenever heeft zeven jaar gerijpt in een sherryvat. Het is de derde limited edition van een serie van vier jenevers die in sherryvaten zijn gerijpt.