Glysofaat in rode wijn supermarkt

Rode wijn_unsplash

Foto: Carson Masterson via Unsplash

Onderzoeksprogramma Een Vandaag heeft het bestrijdingsmiddel glyfosaat aangetroffen in flessen rode Bordeauxwijn van de supermarkten Albert Heijn, Lidl en Jumbo. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat in een reactie weten dat er geen normen zijn overschreden.

Het onderzoek van Een Vandaag was niet alleen gericht op de wijn, maar ook op groente en fruit. EenVandaag kocht voor het onderzoek vierstuks groenten, vier stuks fruit en één fles wijn. Een onafhankelijk laboratorium controleerde deze producten op de aanwezigheid van in totaal 31 bestrijdingsmiddelen.

In de onderzochte Bordeauxwijn troffen de onderzoekers het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat gevonden. De wijn van de Lidl had het hoogste gehalte. In de Bordeauxwijnen van Jumbo en Lidl troffen de onderzoekers ook pyrimethanil aan.

De NVWA laat weten dat er geen normen worden overschreden en er geen gevaar is voor de consument. "Glyfosaat is een veel gebruikt gewasbeschermingsmiddel dat in veel levensmiddelen wordt aangetroffen. De  maximum residu limiet (MRL) gelden voor de primaire producten. Wijn is een verwerkt product waarvoor geen MRL is vastgesteld. De MRL voor wijn wordt namelijk afgeleid van de MRL voor wijndruiven middels processingfactoren. In dit geval zou de NVWA uitgaan van een ‘default’ processingfactor van 1 (zoals beschreven in verordening EU 2018/555), dus de MRL voor ‘wine grapes’ is 1 op 1 toepasbaar op wijn. De MRL voor wine grapes = 0,5 mg/kg (=500 µg/kg) en de door u gevonden waardes (ca 8,5 µg/l) liggen dus ruim onder de MRL.

Bron: Een Vandaag

Dossiers
Lees ook
PLUS start met online wijnwebshop

PLUS start met online wijnwebshop

Supermarktketen PLUS start met een online wijnwebshop. Hiermee wil de supermarkt wijnliefhebbers een assortiment van kwalitatieve wijnen aanbieden voor een goede prijs met het gemak van thuisbezorging.

Online verkoop bijzondere wijnen via Vintrado

Online verkoop bijzondere wijnen via Vintrado

Onlangs startte het platform Vintrado. Hiermee kunnen particuliere of professionele wijnkeldereigenaren online hun wijn verkopen. Vintrado, dat is opgericht door wijnprofessionals en specialisten op het gebied van ICT, bevindt zich nog in de opstartfase. Momenteel worden er meer dan 500 wijnen aangeboden met verkoopprijzen van 10 tot 700 euro.

Vierde nominatie Wijnvrouw van het Jaar bekend

Vierde nominatie Wijnvrouw van het Jaar bekend

Floor van Ede is de vierde en laatste genomineerde voor Wijnvrouw van het jaar. Dat maakten Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland van Stichting Wijnvrouw van het Jaar bekend op 25 augustus tijdens een lunch in Central Park in Voorburg.