Bierbrouwer Grolsch maakte 23 mei bekend welke projecten dit jaar een bijdrage krijgen vanuit het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds. Dit zijn Stokerij Twentse Ketels, ATV Bakkerij, WerkRaat, Studio VolTalent, UAS Challenge, Buurt en Mobiliteit Overal en Straw Blocks Systems, Deze zeven projecten vormen volgens de brouwerij 'een mooie mix van zowel sociale als economische initiatieven uit de regio'. 

Eelco Eerenberg, wethouder Economische Zaken Gemeente Enschede en jurylid: “Ik ben trots op wat we hier doen, met al deze goede initiatieven met een fantastisch verhaal. Initiatieven die heel erg passen bij de regio Twente en de Achterhoek. Een regio waarin het goed gaat op economisch vlak, maar ook een regio die krimpt en waar niet iedereen kan profiteren van deze economische groei. De initiatieven van het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds zorgen voor economische groei, maar op zo’n manier dat ook mensen die het normaal moeilijk hebben daarvan kunnen profiteren. Zo creëren we een win-win situatie en zorgen we voor verbindingen in onze fantastische regio.”

De jury beoordeelde alle ingediende initiatieven op vijf criteria: vakmanschap/meesterschap, ondernemerschap, innovatie, duurzaamheid en karakter. De jury bestond naast Eerenberg uit Koert van ’t Hof (Directeur Corporate Affairs Grolsch), Susan Ladrak (Manager Engineering Grolsch), Irma Bakker (Voorzitter Ondernemingsraad Grolsch) en Jaap Hulshof (Manager Corporate Sponsoring & Events Grolsch).

De volgende zeven projecten voldeden volgens de jury het beste aan de criteria en ontvangen een bijdrage uit het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds:

Stokerij Twentse Ketels
Het doel van Stokerij Twentse Ketels is om het ambacht te laten leven. Met het stoken van regionaal fruit en regionale producten met regionale roots, moet een mooi en eerlijk product gemaakt worden en op de markt worden gezet. Deze traditionele manier van stoken zet ook Haaksbergen weer goed op de kaart.

De ATV Bakkerij
De ATV Bakkerij biedt (verstandelijk beperkte) cliënten van De Twentse Zorgcentra de mogelijk om een winkel te runnen. De cliënten bakken en verkopen brood. De ATV Bakkerij is een initiatief van ATV De Molenhoek, een Actief Betrokken Club die zich inzet voor de lokale samenleving. 

WerkRaat
WerkRaat is een leer-werkcentrum dat bijdraagt aan de bevordering van sociale en economische groei in de Achterhoek. Het centrum heeft als doel jongeren en (jong)volwassenen, die een overbrugbare afstand tot een opleiding of de arbeidsmarkt hebben, te inspireren en op te leiden zodat zij door kunnen stromen naar een reguliere opleiding of baan. 

Studio VolTalent
Studio VolTalent helpt vrouwen die vanwege psychische klachten niet kunnen deelnemen aan de reguliere arbeidsmarkt. Door het ontwikkelen van hun eigen creatieve talenten, krijgen zij een extra steuntje in de rug om weer volledig te kunnen meedraaien in de maatschappij. 

UAS Challenge
Het studententeam Aerobotic Tech Team Twente (A3T) van Twente University wil uitzoeken hoe een drone mensen in nood kan helpen. Zij willen met dit onderzoek zowel Twente University als de regio Twente nationaal en internationaal op de kaart zetten binnen de drone-community.

Buurt en Mobiliteit Overal (BEMO)
Stichting Groener Hengelo biedt een duurzaam en ecologisch verantwoord alternatief aan voor ritten op buurt en wijkniveau. De stichting vervult met dit initiatief (BEMO) ook een sociaal maatschappelijke rol, door vervoer van deur tot deur te bieden en toegankelijk te maken voor iedereen.

 

Straw Blocks Systems
Project “nieuwe coulissen met graan/stro” zet zich in voor het klimaat en milieu. Door het creëren van een fraaier natuurlandschap en door het opwaarderen van soorten rijkdom, biodiversiteit en teeltwisseling. Het doel is om graan/stro terug te brengen in het Twentse en Achterhoekse coulisselandschap.

Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds

Iedereen een initiatief aanmelden bij het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds. Een vereiste is dat het een regionaal project en/of initiatief is waarbij vakmanschap centraal staat. Een jury beoordeeld alle initiatieven. Op www.koninklijkegrolsch.nl wordt het beoordelingsproces uitgelegd en kunnen initiatieven worden ingediend. Met het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds wil Grolsch een bijdrage leveren aan de sociaal en economische groei in de regio.

Altijd op de hoogte blijven?