Magda van der Rijst is Wijnvrouw van het Jaar 2020

Wijnvrouw van het Jaar 2020_Foto Frank de Roo/Miss Publicity

Foto: Frank de Roo

Magda van der Rijst mag zich Wijnvrouw van het Jaar 2020 noemen. Dat maakte de vakjury 22 september bekend tijdens een netwerkbijeenkomst van Gastvrij Rotterdam in Ahoy. Het was de tweede keer dat de verkiezing Wijnvrouw van het jaar plaats vond.

De vakjury nomineerde het afgelopen jaar elk kwartaal een wijnvrouw van het seizoen. De genomineerden waren Tjitske Brouwer, Magda van der Rijst, Anja Vondenhoff en Elise Moeskops. Een vakjury beoordeelde deze genomineerden. Dit jaar bestond deze jury uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert, Janny van der Heijden, Heleen Boom en Birthe van Meegeren (Wijnvrouw van het Jaar 2019). Naast het oordeel van de jury gold ook de stem van het publiek. Zij brachten op de website hun stem uit. 

Wijnvrouw van het Jaar 2020

Magda van der Rijst kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Volgens de jury speelt Magda al jaren een belangrijke rol bij het verbreden van de wijnkennis in heel Nederland. Ze heeft een grote naam opgebouwd in de wijnwereld vanwege haar veelzijdigheid en haar ongelofelijk consistente professionaliteit op het gebied van wijnjournalistiek. Daarnaast behoort Magda tot de beste en meest precieze wijnproevers van Nederland. Tot slot prijst de jury de winnares omdat Magda zich nog dagelijks blijft ontwikkelen en openstaat voor nieuwe ontwikkelingen in de wijnwereld.

Magda van der Rijst

Magda van der Rijst (1957) begon haar loopbaan als voedingsvoorlichter en diëtist en werkte jaren in de tijdschriftenwereld als redacteur, chef-redactie en formuleontwikkelaar. Sinds 1987 is Magda vinoloog en inmiddels schrijft zij al ruim twintig jaar over wijn. Magda reist en proeft veel en publiceert haar ervaringen in magazines als Perswijn, WineLife, Proef! (Gall&Gall) en Allerhande. Regelmatig verschijnt er een wijnboek van haar hand.

Om de wijnwereld toegankelijk te maken, schijft Magda tevens interactief lesmateriaal voor wijncursussen op drie verschillende niveaus, voor verschillende doelgroepen. Naast haar dagelijkse schrijfwerk heeft Magda bestuurlijke taken als voorzitter a.i. van Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN), dat toezicht houdt op de kwaliteit van wijnexamens in Nederland. Ook is zij juryvoorzitter van de Scriptieprijs Wijn en van het tweejaarlijkse Nationaal Kampioenschap 'Beste Sommelier van Nederland'.

 

Dossiers
Lees ook
Prijzen en netwerken tijdens Gastvrij Rotterdam Special

Prijzen en netwerken tijdens Gastvrij Rotterdam Special

Gastvrij Rotterdam verliep dit jaar anders dan normaal. Vanwege de coronamaatregelen geen fysieke beurs, maar een netwerkbijeenkomst op 22 se[tember. Tijdens deze Gastvrij Rotterdam Special werden er prijzen uitgereikt en werd er vooruit gekeken op de toekomst van de beurs en de horecabranche.

Finale Wijnvrouw van het Jaar bij Gastvrij Rotterdam special

Finale Wijnvrouw van het Jaar bij Gastvrij Rotterdam special

De finale van de tweede verkiezing van Wijnvrouw van het Jaar vindt plaats op dinsdag 22 september. De award wordt feestelijk uitgereikt in Ahoy tijdens een netwerkbijeenkomst van Gastvrij Rotterdam, die zich als kersverse sponsor aan het initiatief Wijnvrouw van het Jaar verbindt.

Elise Moeskops vierde genomineerde voor Wijnvrouw van het Jaar 2020

Elise Moeskops vierde genomineerde voor Wijnvrouw van het Jaar 2020

Sommelier Elise Moeskops is de vierde genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2020. Dat maakte Barabara Verbeek op 9 juli bekend tijdens een lunch bij Restaurant D'arrêt, The Fallon Hotel Alkmaar met de jury van Wijnvrouw van het Jaar.