Nederhop is hot

29 september 2021 Mischa Brendel

Het aantal hoptelers in ons land groeit sterk. Uit cijfers van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur blijkt dat de teller in Nederland momenteel op 45 staat.

In ons land zijn momenteel 21 hoptelers actief en daarnaast nog eens 24 brouwers met een eigen hopveld, zo schrijft NU.nl. Rond de eeuwwisseling waren deze aantallen op één hand te tellen, maar vanaf 2016 ging het hard.

Het is te danken aan de populariteit van kleinschalig, ambachtelijk gebrouwen bier dat de vraag naar bepaalde hopsoorten toenam en daarmee kwam er ook een Nederlandse markt voor hop. “Er is meer vraag naar aromatische hoppen die gebruikt worden in bittere en extra hoppige bieren, zoals IPA”, stelt de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur tegenover NU.nl. Daarbij maakt de stichting de aantekening dat de hopvelden die brouwers zelf exploiteren over het algemeen meer bedoeld zijn voor marketingdoeleinden dan voor daadwerkelijke productie.

Daar waar de brouwerijen met een eigen hopveld vooral in het westen van het land zijn te vinden, liggen de meeste hopvelden in het oosten van het land en in Noord-Brabant.

Altijd op de hoogte blijven?