Opening bierkelder op Fort Sabina

17 april 2024 de Bourgondische Bierkelder
Deze zomer opent de Bourgondische Bierkelder een nieuwe bierkelder op Fort Sabina, een voormalig fort in het Brabantse Willemstad. Een crowdfundingcampagne om de bierkelder te realiseren werd twee weken na de start al behaald. 

In een van de gewelven van Fort Sabina in Willemstad zal de Bourgondische Bierkelder een rijpingskelder voor bier inrichten. De crowdfundcampagne om dit mogelijk te maken staat inmiddels op €38.000. Het zal de tweede locatie zijn van de Bourgondische Bierkelder, die ook al een kelder hebben in het centrum van Breda.

Bas Schampers, eigenaar van de Bourgondische Bierkelder, raakte tijdens zijn opleiding tot biersommelier gepassioneerd over het rijpen van bieren. Echter, was dit iets waar toen daar tijd maar lastig was om aan te komen. “Ik was overgeleverd aan een bevriende barman met kelder of de krochten van marktplaats’’. Om dit te veranderen en de kwaliteit te waarborgen richtte hij in 2016 de Bourgondische Bierkelder op. Met als doel bieren te laten rijpen en mensen de wereld van bier te laten ervaren.

Rijpen van bier

Hoe werkt dat dan precies het rijpen van bier? Bieren die mooi rijpen zijn over het algemeen de zwaardere donkere bieren of bieren met wilde gisting, zoals bijvoorbeeld Hertog Jan Grand Prestige of een Oude Geuze. Wanneer deze bieren onder constante temperatuur (10-14) en in het donker weggelegd worden, ondergaan ze een “smaak evolutie”.

Naar eigen zeggen is in de afgelopen acht jaar mede door de Bas en de Bourgondische Bierkelder de populariteit van gerijpte bieren gestegen, waardoor meer rijpingsruimte benodigd is. De Bourgondische Bierkelder ziet een fort als de uitgelezen plek voor de ideale omstandigheden en zocht daarom de samenwerking met Fort Sabina. In het fort zullen bieren komen liggen te rijpen en er zullen proeverijen worden verzorgd waarin de deelnemers zelf de rijping van bier kunnen ervaren.

Crowdfunding

Om de nieuwe bierkelder te realiseren startte de Bourgondische Bierkelder een crowdfundingcampagne met als doel om €30.000 euro op te halen voor een sfeervolle inrichting van het fort. Het doel werd twee weken na start van de campagne al behaald. De crowdfundcampagne biedt nog wel de mogelijkheid om een kaartje te bemachtigen voor de eerste proeverijen op het fort.

Daarnaast is het straks mogelijk een lade te huren in de rijpingsruimte om eigen bier te rijpen te kunnen leggen. Ook het doen van een investering is nog mogelijk waarvan bier te rijpen gelegd zal worden. Nu het doelbedrag behaald is zal de Bourgondische Bierkelder binnenkort ook een datum voor de feestelijke opening gaan prikken.

Altijd op de hoogte blijven?