South African Wine Harvest Report: Kleinere oogst met goede wijnen

Wijn Zuid Afrika_foto Jean van der Meulen/Pixabay

Foto: Jean van der Meulen/Pixabay

De wijnoogst in Zuid Afrika was 2022 minder dan het voorgaande jaar. Maar de kwaliteit van de druiven is wel goed, waardoor er volgens de producenten zeer goede wijnen zijn gemaakt. Dat blijkt uit het jaarlijkse South African Wine Harvest Report.

"Een koel seizoen en in de meeste regio's tijdens de oogsttijd gematigde weersomstandigheden vertraagden de rijping, maar gaf wijnstokken de mogelijkheid om een verrassend goede smaak en kleur te ontwikkelen in de wijndruivenoogst van dit jaar", zegt Conrad Schutte, consultatiedienstmanager van de wijnindustrieorganisatie Vinpro. De oogsttijd werd gemiddeld met 10 tot 14 dagen vertraagd.

Wijnoogst

Brancheorganisatie SAWIS (South African Wine Industry Information & Systems) schatte op 25 mei de oogst van 2022 op 1.378.737 ton. Dat is 5,5 procent minder dan in 2021, maar ligt wel meer boven het vijfjarig gemiddelde van 1.346.024 ton. De verklaringen voor de kleinere oogst zijn: een afname van het totale wijngaardareaal als gevolg van ontworteling van wijngaarden; ziektedruk veroorzaakt door vroegtijdige regenval net voor of tijdens de oogsttijd; en geïsoleerde gevallen van zonnebrand als gevolg van hittegolven in bepaalde regio's.

De wijnboeren van Zuid Afrika hebben te maken met regionale verschillen. Conrad: “De wijnindustrie van Zuid-Afrika is verspreid over een breed scala aan teeltgebieden met verschillende klimatologische omstandigheden die de oogst in elke regio anders beïnvloeden.” De meeste wijnbouwgebieden leverden een kleinere oogst op, uitgezonderd waren de regio's Cape South Coast en Stellenbosch.

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Kwaliteit wijnen

Conrad is te spreken over de kwaliteit van de wijnen van 2022. “We zien echt opvallende kleur- en smaakextractie van druiven in de kelder, dankzij een koeler seizoen dat de rijping vertraagde en de mogelijkheid bood voor deze componenten om zich optimaal te ontwikkelen.” Vroege cultivars werden geoogst met goede smaak- en suikerconcentraties, met een lagere zuurgraad en een hogere pH waarde. Latere cultivars profiteerden van droge, gematigde temperaturen tijdens het rijpen, wat leidde tot volledige rijping bij een goed suiker- en alcoholgehalte.

De wijnproductie voor 2022 – inclusief sap en concentraat voor alcoholvrije doeleinden, wijn voor brandewijn en distillatiewijn – zal naar verwachting 1.072,4 miljoen liter bedragen bij een gemiddelde terugwinning van 778 liter per ton druiven.

Uitdagingen

"Ondanks dat de oogst 2022 iets uitdagender is voor onze wijnmakers, hebben we al de kans gehad om enkele van de eerste releases van witte wijnen te proeven, die een uitstekende kwaliteit hebben laten zien en waarschijnlijk de premiumisatie van de categorie zullen helpen," zegt Siobhan Thompson, CEO van WoSA (Wines of South Africa). "Hoewel we nog steeds een aanhoudende interesse zien in Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc en Chardonnay, zijn de aanhoudende uitdagingen waarmee exporteurs worden geconfronteerd als gevolg van de wereldwijde beperkingen van de scheepvaartketen enigszins een domper, die de industrie te zijner tijd hoopt te verzachten."

Zuid-Afrika is de achtste grootste wijnproducent ter wereld en produceert ongeveer 4 procent van de wijn ter wereld. De wijnindustrie draagt meer dan R55 miljard bij aan het bruto binnenlands product (bbp) van het land en biedt werk voor bijna 269 000 mensen in de het hele proces, waarvan er meer dan 80 000 op boerderijen en in kelders werken.

 

Dossiers
Lees ook
Biologisch wijnmerk The Good Wine doneert schoon drinkwater

Biologisch wijnmerk The Good Wine doneert schoon drinkwater

In samenwerking met de Made Blue Foundation doneert The Good Wine schoon drinkwater aan ontwikkelingslanden. Elke fles van de biologische en vegan wijn levert duizend keer zoveel schoon drinkwater op.

Château Purcari steunt Oekraïne met Freedom Blend

Château Purcari steunt Oekraïne met Freedom Blend

Château Purcari maakte in 2014 de Freedom Blend, een wijn van drie inheemse druiven uit Georgië, Moldavië en Oekraïne. Vanwege de oorlog in Oekraïne brengt het wijnhuis deze wijn nu opnieuw uit met een nieuw etiket.

Podcast over investeren in wijn

Podcast over investeren in wijn

“Wijn is een betere investering dan aandelen”, vinden wijnkenners Jaap van Dijk en Klaas de Groot. De twee vrienden richten zich met hun online wijnshop MundoVini op exclusieve wijnen en spreken erover in hun podcast.